Angajații din ANAF au declanșat astăzi un protest spontan, după ce Coaliția a respins, în ședința de marți, măsurile agreate de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, cu protestatarii din ANAF și Ministerul Finanțelor în data de 11 august. Potrivit informațiilor furnizate de lideri sindicali pentru Profit.ro, protestul se extinde în toată țara și sunt afectate inclusiv Trezoreriile și plățile.
Coaliția a respins în ședința de ieri măsurile agreate de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, cu protestatarii din ANAF și Ministerul Finanțelor în data de 11 august. Promisiunile făcute de ministru angajaților, respinse acum de Coaliție, vizează egalizarea salariilor la nivelul celor mai ridicate câștigate în instanță de unii angajați, elaborarea unui sttut al profesiei, categorie separată în viitoarea lege a salarizării, precum și păstrarea tuturor angajaților în contextul în care ordonanța de reducere a cheltuielilor în sectrorul bugetar, în prezent în lucru, ar duce la eliminarea unor posturi de șef.
Companiile mari din România, cu afaceri de peste 100 milioane euro pe an, vor plăti, conform informațiilor Profit.ro, impozit de 16% din profit (așa cum prevede legislația fiscală și în prezent), dar nu mai puțin de 1% pe cifra de afaceri. Decizia a fost luată la recenta ședință a coaliției, propunerea PSD fiind acceptată și de partenerii de coaliție.
ANAF a colectat și în iunie mai puțin decât prevede programul stabilit de către Ministerul Finanțelor pentru asigurarea veniturilor bugetare în acest an, astfel că, pentru prima jumătate a anului rămânerea în urmă față de program a trecut de 10 miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro pe baza informațiilor primite de la ANAF, în urma unei solicitări de presă, corelate cu date obținute anterior de Profit.ro privind programul de coelctare stabilit de Finanțe pentru ANAF. Astfel, în primele șase luni, ANAF a transmis că a colectat 185,51 miliarde de lei, cu 10,3 miliarde de lei față de 195,82 miliarde de lei, totalul programului pentru primele șase luni, conform unor documente obținute de Profit.ro.
Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), din cadrul ANAF, a atras peste 400 de milioane de lei din verificările derulate în sectorul bancar în prima jumătate a anului. Suma, deja încasată, este semnificativă raportat la impozitele declarate în mod obișnuit de către bănci, în total de 1,58 miliarde lei pentru anul trecut. DGAMC intenționează să inițieze, în a doua jumătate a acestui an, controale la alte două instituții de credit, unde analiza relevă că ar urma să fie identificate sume suplimentare, însă desfășurarea acestora depinde și de problemele de personal, a declarat pentru Profit.ro directorul DGAMC, Ionuț Mișa. Personalul serviciului responsabil de controale pe întreg sistemul bancar a fost dublat, de la 2 la 4 oameni, dar este departe de nivelul inițial de 17 angajați.