Practica este ca aceste plasamente să nu fie anunțate public.
Banca Națională a României a cumpărat, în luna martie, de pe piața secundară, titluri de stat în valoare de 1,268 miliarde lei, aceasta fiind prima intrare pe această piață a băncii centrale începând din mai 2022, când achizițiile au fost, însă, foarte reduse, de numai 36,6 milioane lei. Achiziții de titluri de stat de către BNR mai ridicate decât cele înregistrate acum au mai avut loc doar în lunile aprilie și mai din 2020, la vârful pandemiei de coronavirus, când statul se împrumuta cu dificultate.
ANAF și Autoritatea Vamală Română (AVR) au adus la buget venituri de 87,65 miliarde pentru primul trimestru din acest an, cu 4,15 miliarde de lei (4,5%) sub programul de 91,8 miliarde de lei stabilit de către Ministerul Finanțelor, a anunțat Fiscul. În ultimele săptămâni, s-a ridicat în spațiul public problema veniturilor sub așteptări în primele luni. Profit.ro a scris că Ministerul Finanțelor pregătește propuneri de măsuri privind reducerea cheltuielilor bugetare neesențiale cu 20 de miliarde de lei în acest an, în contextul unor venituri la buget ușor sub așteptări în primul trimestru al acestui an. Printre măsuri, ar urma să fie înghețate din nou angajările la stat, iar cheltuielile ministerelor și agențiilor să fie limitate lunar de Guvern.
Profit.ro a anunțat că veniturile la buget pentru primele două luni ale anului sunt cu aproximativ 5% sub nivelul programat de către Guvern. Profit.ro a anunțat totodată că Banca Națională a României a notificat autoritățile că trebuie să recupereze 2,3 miliarde de lei.
Plafonul maxim pentru emisiuni de obligațiuni ale Guvernului pe piețele externe, prin "Medium Term Notes" (MTN), va crește de la 56 miliarde de euro la 62 miliarde de euro. Majorarea plafonului de îndatorare pe extern se face periodic, în măsura în care și datoria acumulată crește treptat. Precedenta majorare a plafonului a avut loc spre finalul anului 2021, de la 46 miliarde de euro la 56 miliarde de euro.