Războiul dintre Rusia și Ucraina a schimbat puternic schimburile comerciale din regiune, ucrainenii încercând să trimită la export cantități cât mai mari de cereale și floarea soarelui pe alte rute decât cele obișnuite. Datele Ministerului Afacerilor Interne (MAI), analizate de Profit.ro, arată o creștere puternică a tranzitului de camioane pe frontiera de est, de circa 70% cu Ucraina și aproximativ 45% cu Republica Moldova. După cum a scris recent Profit.ro, România a devenit cel mai mare furnizor de combustibili pentru Ucraina, după atacarea țării de către Rusia, în timp ce în România au intrat cantități mari de cereale și floarea soarelui, principalele destinații fiind exportul prin portul Constanța și piața internă a României.
Guvernul a împrumutat în martie 8,75 miliarde de lei, din care 7,45 miliarde lei de la investitori mari și 1,3 miliarde lei de la populație, potrivit calculelor Profit.ro. Totalul pentru primele trei luni a ajuns, astfel, la 71,3 miliarde lei, cea mai mare parte a acestei sume fiind atrasă în ianuarie, când statul a ieșit de două ori pe piețele externe pentru împrumuturi. Pentru întreg anul este nevoie de împrumuturi de 160 miliarde lei, 68,4 miliarde lei pentru acoperirea deficitului, iar restul pentru plata de datorii vechi ajunse la scadență.
Guvernul a restricționat semnificativ aria de aplicabilitate a regimului microîntreprinderilor prin măsuri adoptate anul trecut, cu intrare în vigoare de la începutul acestui an.
Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de OUG prin care reintroduce sancționarea dură, cu amenzi și confiscare, iar în cazuri repetate și cu suspendarea activității, a activităților ilicite de producție, comerț sau prestări de servicii cu bunuri care nu sunt însoțite de documente de proveniență. O lege similară (Legea nr. 12/1990) a fost abrogată în 2020. O serie de autorități ale statului, ANAF și Autoritatea Vamală Română, precum și ofițerii și agenții Poliției Române și din cadrul Poliției de Frontieră Române și ofiterii și subofițerii din cadrul Jandarmeriei Române, vor putea constata contravențiile și vor putea aplica sancțiunile.
Profit.ro a scris recent, în baza unor informații obținute pe surse, că veniturile la buget pentru primele două luni ale anului sunt cu aproximativ 5% sub nivelul programat de către Guvern. Această nerealizare a veniturilor a generat un anumit nivel de preocupare în rândul autorităților.