Ministerul Finanțelor Publice a pus spre consultare publică un proiect de lege care transpune în legislația națională dispoziții europene privind contrapărțile centrale. Noul act ar urma să intre în ansamblul normativ care reglementează piața derivatelor. BVB are în faze avansate un proiect de constituire a unei Contrapărți Centrale românești care să asigure operațiunile de clearing pentru tranzacțiile cu instrumente derivate, precondiție pentru introducerea acestora în piața locală.
Impozitul pe clădiri va crește de anul următor cu aproximativ 50%, conform unor amendamente aduse de Senatori proiectului de lege care aprobă ordonanța 16 a Guvernului, prin care autoritățile au introdus o serie de schimbări fiscale ample. Noul mecanism de impozitare a fost pregătit de Ministerul Finanțelor și trimis Comisiei de buget a Senatului, unde a fost însușit de către senatori PNL și PSD. Totodată, au fost respinse mai multe amendamente care ar fi eliminat suprataxarea muncii part-time, propuse de parlamentari USR și chiar PNL, precum și inițiative ale USR pentru eliminarea restricțiilor în ce privește veniturile din consultanță obținute pe microîntreprindere.
Creșterea puternică a salariilor bugetarilor cu această specialitate poate pune presiune și pe mediul privat, care ar trebui să pluseze pentru a-și păstra angajații de acum.
ANAF vinde două mașini aparținând fostului politician și ministru Elena Udrea, un Mercedes vechi de 17 ani și un Fiat 500 de zece ani, precum și mai multe terenuri situate în apropierea lacului Străulești, arată documente analizate de Profit.ro. Udrea a fost anchetată penal și ulterior condamnată, în prezent fiind în închisoare pentru a executa o pedeapsă de șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Deși mașinile sunt destul de vechi, Fiscul vrea 7.158 euro pentru Fiat 500 și 7.685 euro pentru Mercedes Benz S500. Grosul banilor ar trebui, însă, să vină de pe cele șase terenuri, pe care ANAF dorește cel puțin 793.447 euro (preț care include TVA).
Guvernul a împrumutat în luna septembrie 12,6 miliarde de lei, din care doar 3,74 miliarde lei, o sumă destul de mică, a venit de la bănci și investitori mari, piață pe care Ministerul Finanțelor a înregistrat mai multe licitații eșuate, în timp ce de la populație a fost atrasă suma de 2,2 miliarde lei, iar de pe piața externă 1,35 miliarde euro (6,8 miliarde lei). Totalul împrumuturilor statului urcă astfel la aproximativ 97 miliarde lei până la final de septembrie, potrivit calculelor Profit.ro. Dacă adaugăm și cele 1,94 miliarde de euro (9,6 miliarde lei) care au intrat în ianuarie în contul statului din componenta de împrumut a PNRR, împrumuturile ajung la 106,6 miliarde lei.