PSD a luat decizia de a nu mai susține majorarea de la 1 ianuarie 2023 a impozitelor pentru locuințe, au declarat surse din interiorul partidului pentru Profit.ro. Noua poziție a social-democraților nu a a fost discutată, încă, în cadrul coaliției de guvernare, din care fac parte și PNL și UDMR. La mijlocul lunii octombrie, Senatul a adoptat creșterea impozitului pe locuință, de anul următor, prin majorarea bazei impozabile cu aproximativ 50%, mișcare anunțată anterior de Profit.ro. Proiectul adoptat de Senat, inclusiv cu voturile PSD, este acum la Camera Deputaților.
Bacșișul va fi evidențiat, începând cu 1 ianuarie 2023, atât pe o notă pe plată, cât și pe bonul fiscal. Sumele provenite din bacșiș vor fi distribuite integral angajaților, iar banii din această sursă ai angajaților vor fi considerate venituri cu reținere la sursă, fără să fie cuprinse în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale și fără a intra în sfera de aplicare a TVA, conform unui proiect de lege căruia comisia de buget i-a întocmit raport de adoptare, relevă datele Profit.ro.
Turcia va introduce din ianuarie, în regim pilot, o linie de feribot specializat în transport de mărfuri (RoRo) către România, a declarat pentru Profit.ro președintele Autorității Vamale Române, Bogdan Mihei. Autoritățile din Turcia sunt interesate să susțină exportul unor mărfuri precum legume și fructe către România și UE, dar și de unele importuri pe aceeași rută, cum ar fi cele de cereale. Transportul de tiruri, inclusiv containere, cu feribotul ar fi mai ieftin și ar evita traficul rutier din Bulgaria, dar și din zona strâmtorilor.
Banca Mondială (BM) lucrează în prezent la o analiză a măsurilor fiscale introduse de Guvern în iulie prin OG 16, potrivit informațiilor Profit.ro. Analiza pregătită de BM, ca parte a PNRR, va reprezenta momentul de oportunitate pentru operarea unor modificări la OG 16, deși acestea ar fi, cel mai probabil, de natură tehnică și vor depinde de deciziile care se vor lua la nivel de Coaliție, au declarat pentru Profit.ro surse apropiate situației.
Guvernul a împrumutat în luna octombrie 4,64 miliarde lei, în linie cu planul de împrumut, în contextul în care obținerea de finanțări de la bănci și investitori mari a fost una fluctuantă, determinată de eforturile Ministerului Finanțelor de a ține sub control costurile de împrumut într-o lună marcată de o revenire pe creștere a dobânzilor, cu un vârf aproape de 9,7%, urmată de o revenire spre 9,2% la final de lună. Totalul împrumuturilor a ajuns, astfel, la 102 miliarde de lei pentru primele zece luni ale anului, conform calculelor Profit.ro. Dacă adaugăm și cele 2,74 miliarde de euro (13,46 miliarde lei) intrate din componenta de împrumut a PNRR, împrumuturile ajung la 115,46 miliarde lei.