Autoritatea Vamală Română (AVR) va primi o suplimentare a numărului de posturi, în prezent de 3.060, cu 324 până la încetarea crizei actuale existente la granița României, generată de conflictul militar care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei, dar nu mai mult de 3 ani, prevede un proiect de Ordonanță de Urgență pregătit de Ministerul Finanțelor, instituție care are în subordine AVR. Angajările ar urma să aibă loc cu derogare de la suspendarea introdusă recent de Guvern a angajărilor în sistemul bugetar în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2022. Șeful Vămii, Bogdan Mihei, a declarat pentru Profit.ro în urmă cu o lună că va fi nevoie de personal în lunile următoare, în contextul deschiderii unor noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina.
Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect pentru modificarea D112 (Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate). Proiectul de ordin comun al Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii și Ministerului Sănătății aduce în principal modificări privind facilitățile fiscale acordate în agricultură și industria alimentară, dar și pentru noi tipuri de concedii medicale.
Ministerul Finanțelor a pregătit două proiecte de ordin de ministru vizând facilitățile fiscale acordate în sectoarele construcții și agricol/alimentar. Dacă cel referitor la construcții integrează într-un singur act normativ informațiile, proiectul privind sectorul agricol și industria alimentară era necesar după ce Parlamentul a introdus facilități similare și la companiile din aceste domenii. astfel, proiectul de ordin stabilește unele aspecte, cum ar fi calculul cifrei de afaceri.
Guvernul va introduce în perioada 1 iulie - 30 septembrie un mecanism de reducere a prețului benzinei și motorinei cu 50 de bani pe litru. Din suma de 50 de bani, 0,25 lei/litru reprezintă o subvenție legată direct de preț și se include în baza de impozitare a TVA, prevede un proiect de OUG pregătit de Guvern și care confirmă datele anunțate de Profit.ro. Totodată, compensația acordată de stat, de 0,25 lei/litru se stabilește și se individualizează de către operatorii economici într-o declarație al cărei model se aprobă prin ordin al președintelui ANAF. Declarația se depune până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a acordat reducerea și reprezintă și cerere de restituire.
Lista este completată de o serie de măsuri agreate deja de coaliție și anunțate anterior în premieră de Profit.ro.