Aplicarea mecanismului de compensare a prețului la carburanți va fi opțională pentru operatorii de benzinării, urmând ca aceia care își asumă aplicarea reducerii prețului cu 50 de bani pe litru să poată compensa cei 25 de bani pe litru, impactul suportat de stat, din sumele pe care le datorează la buget, cum ar fi, de exemplu, TVA, prevede proiectul pregătit de autorități. Impactul bugetar al măsurii, potrivit informațiilor Profit.ro, este de circa 200 de milioane de lei pe lună, partea statului. În urma discuțiilor pe care autoritățile le-au avut cu marile lanțuri de benzinării, există așteptări ca acestea să intre în mecanismul de compensare.
Guvernul a înregistrat un deficit de 20,9 miliarde lei în primele cinci luni ale acestui an, în scădere față de deficitul de 26,18 miliarde leidin aceeași perioadă a anului 2021. Ca procent din PIB, deficitul a scăzut cu 0,64 puncte procentuale pe primele cinci luni față de aceeași perioadă a anului 2021, de la 2,22% din PIB la 1,57% din PIB. Evoluția este explicată de creșterea veniturilor totale cu 1,01 puncte procentuale din PIB - influențată în principal de încasările din TVA, alte impozite pe bunuri și servicii și venituri nefiscale, în timp ce cheltuielile bugetare au urcatcu 0,37 puncte procentuale din PIB - preponderent pe seama cheltuielilor cu asistența socială și cu dobânzile.
Aceasta se alătură unui grup de măsuri agreate în principiu de către liderii coaliției de guvernare și anunțate anterior în premieră de Profit.ro.
Reducerea accizelor sau a TVA nu este o măsură fezabilă pentru a limita creșterea prețurilor la carburanți, întrucât ar însemna o încălcare a unor directive ale Uniunii Europene, arată o adresă a Ministerului Finanțelor, analizată de Profit.ro. Scăderea celor două taxe sau a uneia dintre ele a fost solicitată de către politicieni și economiști pentru a limita creșterea prețurilor carburanților, cu impact major și în evoluția altor prețuri.
Direcția de control are acum 44 de angajați. La înființarea direcției, în 2015, au fost stabilite 100 de posturi, niciodată ocupate în totalitate.