Valutele din regiune s-au depreciat semnificativ joi dimineață, cu 0,8-1,4%, în contextul atacului militar de amploare declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, însă cursul leului se afla în urcare cu numai 0,1% în raport cu euro. Leul este, în general, mai stabil față de alte valute din regiune, în contextul în care BNR monitorizează și intervine temporar pentru a calma momentele cu volatilitate ridicată.
Actualul președinte al ANAF, Mirela Călugăreanu, va părăsi postul pentru a fi numită consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi, conform documentului prezentat de Profit.ro. În locul acesteia, ar urma să fie numit în scurt timp, o problemă de "zile", Lucian Heiuș, în prezent secretar de stat în Ministerul Finanțelor din partea liberalilor, au declarat pentru Profit.ro surse din conducerea PNL. Călugăreanu este șeful ANAF cu cea mai lungă perioadă în funcție, depășindu-i cu cele două mandate cumulate pe Sorin Blejnar (1.197 zile la conducerea ANAF) și Gelu Diaconu (1.022 zile). În manndatul lui Călugăreanu a început, cu greu, din cauza rezistenței interne, dar și a lipsei fondurilor, modernizarea Fiscului.
Magazinele de comerț cu amănuntul vor trebui să emită facturile, în cazul în care clienții le solicită, în sistemul e-Factura, dacă acestea vor avea înscrise și produse stabilite de ANAF ca fiind în categoria celor cu risc fiscal ridicat. De asemenea, bonurile fiscale care au înscris codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului, considerate facturi simplificate, trebuie transmise în sistemul Ro e-Factura, potrivit unor lămuriri transmise Profit.ro de către Ministerul Finanțelor. Asta înseamnă că respectivii comercianți vor trebui să se înscrie în sistemul e-Factură.
Din 2015, numărul de posturi ocupate în sectorul public s-a înscris pe o pantă ascendentă. În urma măsurilor de echilibrare a bugetului statului luate în baza acordurilor succesive cu FMI, numărul bugetarilor a scăzut timp de mai mulți ani, dar ulterior renunțării la supravegherea Fondului, a început să crească din nou.
Contribuabilii care nu pot achita impozitele și contribuțiile cu reținere la sursă nici după termenul de 60 de zile de la scadență din cauza lipsei temporare de fonduri ca urmare a neîncasării creanțelor, inclusiv în urma derulării relațiilor contractuale cu autorități și instituții publice, precum și din cauza achitării unor datorii sau efectuării unor cheltuieli necesare continuării activității, vor evita deschiderea unui dosar penal. În contextul în care de la 1 martie este reincriminată ca faptă penală reținerea/încasarea, fără virare la buget, a unor impozite și contribuții, Ministerul Finanțelor propune acum o modificare legislativă, care urmează să intre în vigoare tot de la 1 martie, și care prevede ca ANAF sau altă instituție competentă să analizeze situația firmei înainte de a iniția sesizarea penală.