Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, și reprezentanții Asociației Române a Bãncilor au discutat astăzi despre mãsurile de finanțare a economiei românești și despre protejarea cetãțenilor în contextul generat atât de conflictul din Ucraina, cât și de puseul inflaționist cauzat de creșterea prețurilor la energie și combustibil.
Populația poate investi de marți, 1 martie, în titlurile de stat Tezaur, cu maturitãți de 1, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 4,55%, 5,05% și 5,4%. Titlurile de stat au valoare nominalã de 1 leu și sunt în forma dematerializatã.
Oamenii care se refugiază din Ucraina, din cauza războiului declanșat de Rusia, și optează să rămână în România pentru o perioadă mai lungă, ar putea avea nevoie de acces facil pe piața muncii. În același timp, mulți angajatori se plâng de lipsa angajaților.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, anunță, duminică, noi măsuri luate de România pentru sprijinirea Ucrainei. România va acorda un ajutor în valoare de 3 milioane de euro, constând în combustibil, veste antiglonț, căști, muniție, echipamente militare, dar și alimente, apă și medicamente.
Societatea care administrează sistemul de plăți interbancare SWIFT a anunțat că se pregătește pentru implementarea noilor sancțiuni ale țărilor occidentale care vor viza în zilele următoare o serie de bănci din Rusia, potrivit Reuters. Comisia Europeană a anunțat o serie de sancțiuni luate în coordonare cu SUA, Franța, Germania, Italia, Canada și Marea Britanie împotriva Rusiei. Astfel, mai multe bănci din Rusia vor fi excluse din platforma SWIFT, care permite tranzacții interbancare, ceea ce "va bloca efectiv exporturile și importurile Rusiei", în timp ce noi sancțiuni vor viza și banca centrală a Rusiei, pentru a nu-i permite acesteia lichidarea activelor. Din partea UE, sancțiunile urmează să fie propuse spre aprobare liderilor statelor membre, însă în acest moment nu par să mai fie state care s-ar opune.