Contribuabilii care nu pot achita impozitele și contribuțiile cu reținere la sursă nici după termenul de 60 de zile de la scadență din cauza lipsei temporare de fonduri ca urmare a neîncasării creanțelor, inclusiv în urma derulării relațiilor contractuale cu autorități și instituții publice, precum și din cauza achitării unor datorii sau efectuării unor cheltuieli necesare continuării activității, vor evita deschiderea unui dosar penal. În contextul în care de la 1 martie este reincriminată ca faptă penală reținerea/încasarea, fără virare la buget, a unor impozite și contribuții, Ministerul Finanțelor propune acum o modificare legislativă, care urmează să intre în vigoare tot de la 1 martie, și care prevede ca ANAF sau altă instituție competentă să analizeze situația firmei înainte de a iniția sesizarea penală.
Regionala Ploiești a Vămii va fi preluată în cea mai mare parte de către regionala București a noii structuri a Autorității Vamale Române (AVR), care va funcționa cu șapte regionale în loc de opt, câte sunt acum la Direcția Generală a Vămilor (DGV), prevede forma actualizată a unui proiect de hotărâre de Guvern pregătit de către Ministerul Finanțelor.
Guvernul a adoptat astăzi un proiect de hotărâre de guvern pentru reorganizarea Ministerului Finanțelor și a ANAF, care prevede, printre altele, preluarea activităților de soluționare a contestațiilor și a activității privind emiterea soluțiilor fiscale individuale anticipate (SFIA) de la ANAF la MF, cu tot cu posturi și personal precum și reorganizarea unor departamente și creșterea numărului de secretari de stat de la patru în prezent la șase. de la ANAF.
Guvernul a avizat, printr-un memorandum, aprobarea și finanțarea a patru noi programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească: IMM PROD - pentru industrializarea economiei, RURAL INVEST - pentru finanțarea afacerilor din mediul rural, GARANT CONSTRUCT - pentru sectorul construcțiilor și INNOVATION - pentru invenții și inovații.
Antifrauda, direcția ANAF responsabilă de combaterea evaziunii, a fraudei fiscale și vamale, va dispune de o rețea de 58 de camere video full HD amplasate în punctele de trecere a frontierei intracomunitare (cu Ungaria și cu Bulgaria). Camerele video vor avea funcții de detectare și recunoaștere a vehiculelor și numerelor de înmatriculare. Datele colectate astfel vor fi folosite pentru monitorizarea transporturilor de bunuri și a mijloacelor de transport care intră sau ies din țară prin punctele de frontieră cu alte state UE.