Regionala Ploiești a Vămii va fi preluată în cea mai mare parte de către regionala București a noii structuri a Autorității Vamale Române (AVR), care va funcționa cu șapte regionale în loc de opt, câte sunt acum la Direcția Generală a Vămilor (DGV), prevede forma actualizată a unui proiect de hotărâre de Guvern pregătit de către Ministerul Finanțelor.
Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea normelor metodologice ale programului de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie - IMM Invest România. Modificările includ prevederi referitoare la perioada pânã la care se pot selecta beneficiarii și se pot emite contracte de garantare/acorduri de finanțare, completarea codurilor CAEN aferente activitãților care pot fi admise la finanțare-garantare pentru includerea activitãții agenților și brokerilor de asigurare, precum și reglementarea cazurilor exceptate de la garantare aferente creditelor de investiții respectiv achiziționarea de software, licențe, spații cu destinație locativã sau situate în clãdiri declarate monumente istorice la momentul achiziționãrii.
Investițiile de anul trecut s-au ridicat la 4,97% din PIB (59,27 miliarde lei) și s-au situat, astfel, pentru al treilea an la rând sub nivelul deficitului bugetar, de 6,72% (80 miliarde de lei). Acest dezechilibru ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă, după ce timp de mai mulți ani guvernanții au erodat baza fiscală, colectarea de taxe și impozite, și au mărit în paralel cheltuielile. Un aspect important este că statul a cheltuit în decembrie pentru investiții, în principal plata de facturi emise în contul lucrărilor efectuate de mediul privat, peste 15 miliarde de lei, cel mai probabil o sumă record. Pentru 2022, ținta investițiilor, subiect de dispută între politicienii din coaliție, este de 6,7% din PIB (88,8 miliarde lei).
Bugetul are "perspectiva unui ușor excedent pe luna ianuarie", în timp ce plățile pentru rambursările de TVA și facturi sunt la zi, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, în ședința de Guvern. Potrivit acestuia, veniturile fiscale au fost cu 31%, 7 miliarde de lei, mai mari în ianuarie față de ianuarie anul trecut, iar veniturile bugetului de stat sunt cu circa 45% mai ridicate. Ministrul a menționat la veniturile din ianuarie dividendele de la companii, cum ar fi CEC, dar și din redevențe și taxa pe gaze.
Deja, împrumuturile au început să fie semnate, Profit.ro anunțând că statul a bifat un nou record.