Guvernul a introdus de mai mulți ani o facilitate care ar trebui să încurajeze cercetarea, însă aproape jumătate dintre persoanele care beneficiază de scutirea de impozit pe venit acordată în acest sens sunt tot angajați din sectorul public, cum sunt, de exemplu, cei din institutele de cercetare. În condițiile în care multe companii private consideră normele de aplicare a facilității ca fiind neclare și se tem de eventuale recalculări din partea ANAF, autoritățile și mediul de afaceri au pregătit clarificări care să facă facilitatea mai atractivă, potrivit informațiilor Profit.ro.
Guvernul a trecut din decembrie în ianuarie cu un sold al împrumuturilor pe termen scurt luate de la băncile comerciale de 13,25 miliarde lei în decembrie, un nou record care depășește precedentul maxim lunar de 10,47 miliarde lei, stabilit în mai 2020, la vârful crizei cauzate de pandemia de coronavirus, când statul a dat firmelor posibilitatea să amâne plata de taxe și impozite, iar situația s-a reflectat în veniturile bugetului. Potrivit datelor analizate de Profit.ro, soldul creditelor luate de administrația centrală de la băncile comerciale, pentru a acoperi ceea ce se numește "gol temporar de casă", a urcat de la 1,39 miliarde lei în noiembrie la 13,25 miliarde lei în decembrie. Acestea sunt finanțări sunt pe termen foarte scurt, de câteva săptămâni, o lună sau cât persistă golul temporar de lichiditate al Trezoreriei Ministerului Finanțelor.
Guvernul a adoptat un proiect de ordonanță inițiat de Ministerul Finanțelor și care transpune mai multe directive UE în legislația fiscală națională, printre care modificări la regimul TVA aplicată la operațiuni derulate de către forțele armate ale altor state, schimbări în ce privește regimul general al accizelor, dar și dispoziții în ce privește accizele la alcool și băuturi alcoolice. Printre măsurile adoptate, conform proiectului intrat în ședința de Guvern, se numără și instituirea scutirii de la plata accizelor pentru alcoolul etilic din fructe, în limita a 50 de litri anual, realizat și consumat de o persoană fizică, de către membrii familiei acesteia sau de către musafiri, cu condiția ca niciun fel de vânzare să nu aibă loc, iar alcoolul din fructe, indiferent de concentrația acestuia, să fie produs din fructe cultivate de respectiva persoană.
Guvernul a încheiat anul trecut cu un deficit bugetar de 6,7% din PIB, sub ținta de 7,13% din PIB (84,9 miliarde de lei), a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Deficitul este diferența dintre cheltuielile mai mari și veniturile mai mici, iar suma aferentă este împrumutată de stat și crește datoria publică. Câciu a spus anterior că deficitul pentru 2021 a fost mai redus decât cel prevăzut, dar fără să dea detalii.
Declarația fiscală 112, prin care sunt raportate de către angajatori obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, va fi modificată pentru a reflecta o serie de schimbări legislative. Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere un proiect de ordin care actualizează formularul cu prevederi referitoare la zile libere acordate în contextul răspândirii SARS-CoV-2, măsuri de sprijin acordate de stat în cazul restricționării unor activități economice și alte măsuri adoptate de autorități.