ANAF avertizează că va începe în perioada imediat următoare controale Antifraudă la marii contribuabili pentru a verifica obligația acestora de a avea casele de marcat conectate la sistemul informatic al ANAF. Termenul limită până la care firmele mari au avut timp să se conformeze a expirat la finele lunii iunie. De asemenea, ANAF atrage atenția firmelor mici și mijlocii că mai au mai puțin de 60 de zile pentru conectarea online a caselor de marcat, după care cele care nu respectă legea riscă și ele sancțiuni.
Proiectul de ordonanță privind sistemul electronic de facturare e-Factură a fost pus în dezbatere de către Ministerul Finanțelor, în contextul în care lansarea acestuia este deja întârziată, iar proiectul a fost aprobat miercuri în primă lectură în ședința Guvernului. Aprobarea finală ar putea fi dată chiar în ședința de astăzi a executivului. Proiectul ar putea să devină operațional de săptămâna următoare, a declarat pentru Profit.ro ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu. Noi amânări nu pot fi, însă, excluse, având în vedere că termenul maxim până la care trebuie să devină operațional este asumat în proiect ca 30 de zile de la data intrării în vigoare a OUG. Ordonanța reglementează structura facturii electronice, precum și modalitatea de utilizare a Sistemului național privind factura electronică RO e-Factura de către operatorii economici și autoritățile și entitățile publice.
Sistemul eFactură ar urma să fie operațional săptămâna următoare, cu o întârziere de câteva zile față de termenul asumat oficial de 1 octombrie, a declarat pentru Profit.ro ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu. Sistemul va debuta pentru facturile dintre firme și sectorul public (business to government - B2G), urmând să fie extins și la relațiile dintre firme (business to business - B2B) de la la finalul anului. Autoritățile se așteaptă ca noul mecanism pentru facturi să contribuie la reducerea evaziunii.
Ministerul Finanțelor a luat decizia de a trece la un sistem de lucru adaptat agravării pandemiei de coronavirus, urmând "să se asigure prezența efectivă în sediile ministerului a aproximativ o treime din personal", în timp ce restul angajaților vor fi trimiși în telemuncă. O decizie similară a luat și ANAF, care a dispus, însă ca 30% din personal să treacă în telemuncă, iar restul să își desfășoare activitatea în birou sau pe teren.
Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de ordonanță de urgență care prorogă de la 1 octombrie 2021 la 31 martie 2022 termenul până la care ar trebui să preia de la ANAF activitatea de soluționare a contestațiilor formulate împotriva titlurilor de creanță, precum și a altor acte administrativ-fiscale emise de Fisc. Măsura este susținută de mediul de afaceri, care consideră că ANAF nu ar trebui să aibă decizia și asupra contestațiilor depuse împotriva deciziilor inspectorilor agenției. Acesta nu este prima amânare a termenului.