Propunerea de rectificare bugetară pentru Ministerul Muncii prevede diminuarea cu 3,3 miliarde de lei a subvenției acordate de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale, fapt care reflectă creșterea veniturilor colectate din contribuțiile angajaților, anunță ministerul. Profit.ro a scris în urmă cu o săptămână că intenția ministerului este de a reduce cu 3,3 miliarde subvenția, în contextul în care economia are o evoluție peste așteptările de la începutul anului, ceea ce are impact și pe piața muncii, asupra numărului de angajați și a veniturilor acestora, deci și a încasărilor statului la bugetul de pensii.
Ministerul Finanțelor va introduce începând cu luna septembrie un sistem de facturare electronică pe care firmele îl vor utiliza în relația cu instituțiile statului, a anunțat premierul Florin Cîțu. Aceasta este prima etapă de dezvoltare a sistemului informatic de facturare electronică care urmează sa fie generalizată în relațiile dintre toți operatorii economici, a spus premierul, care deține temporar și postul de ministru al Finanțelor.
Ce au făcut pentru economie în pandemie Marea Britanie, Grecia, Irlanda, Slovenia, Ungaria și alte state.
Subvenția acordată de la buget sistemului de pensii pentru acoperirea deficitului, diferența dintre veniturile colectate din contribuții și cheltuielile cu plata indemnizațiilor, va fi redusă cu 3,32 miliarde de lei, prevede proiectul de rectificare bugetară pregătit de guvern. Diminuarea subvenției survine ca urmare a evoluției peste așteptări a economiei și, implicit, a pieței muncii, ceea ce a condus la venituri mai mari din contribuții.
Numărul persoanelor fizice care au donat anul trecut prin redirecționarea unei părți din impozitul pe venit către ONG-uri a scăzut cu peste 200.000, de la 2,18 milioane în 2019 la 1,97 milioane în 2020, potrivit datelor ANAF. Declinul a survenit în pofida creșterii numărului celor care pot direcționa. Pe de altă parte, sponsorizările acordate de companii s-au menținut în cazul celor plătitoare de impozit pe profit, iar în cazul microîntreprinderilor chiar au urcat. Salariații care direcționează din impozitul pe venit sau firmele care acordă sponsorizări deductibile nu au vreun cost de pe urma acestor donații.