Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamală Română (AVR) au ca țintă să operaționalizeze 9 scanere în acest an, urmând ca în 2025 să pună în funcțiune în punctele vamale 8 sisteme de scanare, iar în 2026, restul de 9, astfel încât să ajungă la cele 26 prevăzute în programul finanțat cu fonduri UE și bani de la buget pentru dotarea cu astfel de echipamente, spune ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, la inaugurarea primului scaner, la vama Giurgiulești. Potrivit informațiilor obținute de Profit.ro, în 2024 vor urma, după Giurgiulești, vămile Siret, Albița, Isaccea, Halmeu, Moravița, unde sunt în plan scanere pentru autoturisme. Tot la Siret va fi montat și un al doilea scaner, fix, iar la Albița un al doilea scaner, mobil. La punctul Constanța Nord este în plan un scaner fix (pentru containere).
Un sistem de scanare mobil cu raze X va fi pus marți în funcțiune la sediul Biroului vamal de frontieră Giurgiulești (județul Galați), a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor. Operaționalizarea primului dintre cele două scanere sosite în țară la început de februarie a fost amânată în mai multe rânduri, în contextul în care Autoritatea Vamală Română (AVR) trebuie să pregătească amplasarea acestor dispozitive, să facă lucări în acest scop. Întârzierile au fost cauzate la Giurgiulești de obținerea autorizațiilor și unele lucrări de construcții, conform lămuririlor primite de Profit.ro.
Împrumuturile luate de către Guvern de la investitori mari, cum ar fi bănci și fonduri de pensii, de la populație (prin programele Tezaur și Fidelis), dar și de la instituții financiare internaționale, cum sunt băncile de dezvoltare, au ajuns la finalul lunii aprilie la 90,69 miliarde lei, în urcare cu 12,93 miliarde lei, comparativ cu nivelul de 77,76 miliarde lei înregistrat la final de martie, conform analizei Profit.ro. Ministerul Finanțelor se împrumută, în numele Guvernului, pentru a acoperi deficitul bugetar, planificat la 87 miliarde de lei (5% din PIB) pentru anul 2024, precum și necesarul de fonduri pentru rostogolirea datoriei existente (plata cu noi împrumuturi a datoriilor care ajung la scadență).
ANAF va modifica actuala adeverință de venit eliberată persoanelor fizice, urmând ca în cerere și în adeverința eliberată ulterior să nu mai fie menționat scopul pentru care este solicitată, prevede un proiect de ordin de președinte pregătit de către Fisc. De asemenea, pentru persoanele fără venituri va fi introdus un model separat de adeverință. Noul ordin va intra în vigoare la 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
ANAF și Autoritatea Vamală Română (AVR) au pregătit un proiect de ordin comun pentru procedura de aplicare a ordonanței 41/2022 privind instituirea sistemului e-Transport, prin care sunt monitorizate transporturi de bunuri. Proiectul propune aborgarea actualului ordin comun și înlocuirea acestuia cu un ordin nou, având în vedere modificările aduse legislației referitoare la e-Transport. Noul proiect de ordin aduce o serie de modificări, inclusiv prevederi pentru transportul transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat comercializate în sistemul Cash and carry.