Plafonul pentru emisiuni de obligațiuni pe piețele externe, în cadrul programului Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat "Medium Term Notes" (Programul MTN), va crește de la 68 de miliarde de euro la 75 miliarde de euro, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern pregătit de către Ministerul Finanțelor. Ministerul menționează că pentru acest an a fost planificată încasarea a două tranșe de împrumut din PNRR, dar până în prezent nu a fost atrasă niciuna, astfel că este estimată posibilitatea creșterii sumelor atrase prin euroobligațiuni cu suma de 1 miliarde de euro, la 10,5 miliarde euro în cursul anului curent.
Dacă Guvernul ar înregistra excedent bugetar în luna mai, posibilitate ridicată de către premierul Marcel Ciolacu, ar fi pentru prima dată din iulie 2019 când executivul ar avea o lună pe plus, în care cheltuielile să fie mai mici decât veniturile, potrivit datelor analizate de către Profit.ro. Așa cum a explicat și premierul, posibilitatea ca bugetul să fie pe plus în mai a apărut ca urmare plății anticipate în aprilie a pensiilor ferente lunii mai, așadar o situație excepțională. Deși posibilitatea unui excedent în luna mai nu este de neglijat, cel mai probabil Guvernul va înregistra doar un deficit mult mai redus comparativ cu lunile anterioare.
ANAF a derulat în aprilie aproape 5.000 de controale fiscale (inspecții fiscale și verificări documentare), cu 44,5% mai multe față de aprilie anul trecut și a stabilit obligații fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 364,83 milioane lei, în creștere cu 47,79%, în timp ce pierderea fiscală a fost diminuată cu suma de 430,67 milioane lei, a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor. De asemenea, tot în aprilie au avut loc 2.390 controale antifraudă, cu implicații fiscale în valoare de 318,23 milioane lei, respectiv sancțiuni contravenționale (amenzi și confiscări) în valoare de 35,95 milioane lei.
Mai mulți parlamentari UDMR au inițiat un proiect de lege pentru a institui un mecanim prin care firmele să își poată compensa sumele pe care le au de recuperat de la stat pentru concedii medicale plătite cu sumele pe care le au de plată către bugetul statului. În prezent, sunt întârzieri la recuperarea sumelor de la Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) în contul indemnizațiilor pentru concediile de boală achitate angajaților. Întârzierile mari la recuperarea banilor au impact negativ asupra capacității financiare a firmelor.
Zeci de parlamentari USR și UDMR au inițiat un proiect legislativ pentru aplicarea unei cote reduse de TVA, de doar 9%, la produse din pachetul de igienă de bază, cum ar fi tampoane igienice și tampoane interne de uz feminin, șervețele și scutece pentru copii, scutece pentru adulți, pastă de dinți, deodorante corporale și săpunuri de toaletă personală. Motivul invocat de inițiatori este că România se află pe un loc codaș în Europa în ceea ce privește igienă personală. "Statisticile spun ca folosim de 4 ori mai puțin săpun decât vesticii, 63% dintre români nu se spală pe dinți, iar 4% din populația de la oraș nu s-a spălat niciodată pe dinți", atrag atenția parlamentarii celor două partide.