Activitățile derulate de către Imprimeria Națională vor fi extinse pentru a include "gestionarea formularelor electronice de declarare și plata a impozitelor, taxelor și a celorlalte creanțe datorate bugetului de stat", precum și "gestionarea/dezvoltarea programelor informatice", prevede un proiect ce OUG pregătit de către Ministerul Finanțelor. De asemenea, proiectul prevede ca Guvernul să poată solicita ordonatorilor de credite să disponibilizeze la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, în termen de o zi de la solicitarea Ministerului Finanțelor, creditele de angajament și creditele bugetare reținute în proporție de 10%, în conformitate cu Legea privind finanțele publice. O altă măsură vizează exceptarea Autorității de Supraveghere Financiară de la unele măsuri adoptate anul trecut pentru reducerea cheltuielilor în sectorul public, astfel încât să nu dispară unele posturi de conducere din cauza desființării de posturi vacante.
Fără acest impact, deficitul la patru luni s-ar fi situat la un nivel semnificativ mai redus.
Ministerul Finanțelor a lansat achiziția a 160 de mașini, în principal SUV-uri, destinate direcției Antifraudă a ANAF și Autorității Vamale Române (AVR). Cele 160 de mașini vor fi utilizate pentru urmărirea transporturilor de marfă prin sistemul de monitorizare e-Sigiliu. Valoarea achiziției este de 9,23 milioane de euro (11 milioane de euro cu TVA). Achiziția de mașini a fost decisă de către Guvern în pofida măsurilor de control al cheltuielilor, având în vedere că este considerată esențială pentru implementarea e-Sigiliu, sistemul prin care Antifrauda și Vama trebuie să combată frauda fiscală prin asigurarea respectării trasabilității transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul României.
Numărul posturilor ocupate din instituțiile statului a scăzut în martie pentru a patra lună consecutiv și a ajuns la 1.289.540. Chiar dacă scăderile din ultimele luni nu au fost semnificative, de exemplu, în martie declinul a fost de 425, după cele patru luni de reducere a aparatului bugetar, numărul de posturi ocupate este cu 5.690 sub nivelul din noiembrie, ultima lună de creștere, și cu 3.019 sub decembrie, potrivit calculelor Profit.ro.
Deficitul bugetar pentru primul trimestru, anunțat de către Ministerul Finanțelor la 35,88 miliarde lei, 2,06% din PIB, a stârnit îngrijorare în contextul în care pentru tot anul deficitul ar trebui să fie de cel mult 86,6 miliarde lei, 5% din PIB. Astfel, Guvernul pare să-și fi folosit în primele trei luni mare parte din limita de deficit pentru întreg anul. Comparat, însă, cu ce avea în program Guvernul pentru lunile ianuarie-martie, deficitul bugetar realizat este unul destul de redus, cele 35,88 miliarde lei reprezentând doar 69% din cele 51,85 miliarde lei (2,98% din PIB) pe care statul le avea puse în programul pentru primul trimestru.