Anul trecut a fost cel mai bun pentru creditul de consum de la boom-ul din 2007-2008 încoace, evoluție ce a mers mână în mână cu creșterea consumului populației.
Banca Națională a României face primele referiri la situația politco-electorală de la finele anului trecut. Banca arată că tulburările politice interne au dus la creșterea dobânzilor și că situația rămâne o sursă de presiune pe cursul de schimb. Continuă de asemenea îngrijorările cu privire la situația fiscal-bugetară, în pofida măsurilor anunțate de guvern pentru acest an.
Creditul neguvernamental acordat de sectorul bancar a crescut anul trecut cu 8,9%, fiind peste rata inflației după doi ani de scădere reală. Masa monetară a crescut și ea cu două cifre, cu un avans mai mare pentru banii gheață din circulație, în timp ce depozitele sau majorat de asemenea cu o zecime – în decembrie foarte populare au fost depozitele în valută.
Averea populației continuă să crească, dar inflația mănâncă din această creștere. Care e situația reală comparativ cu anul aderării la Uniunea Europeană?
ING Bank se așteaptă la un an dificil pentru România, în contextul în care deficitul bugetar foarte ridicat trebuie redus și alegerile prezidențiale urmează să fie reluate în mai. Dacă nu se ține de reducerea deficitului în acest an, în limitele agreate cu Comisia Europeană, ratingul suveran ar putea fi scăzut sub nivelul recomandat investițiilor. Nevoia de finanțare ar urma să scadă ușor față de 2024, însă presiunea pe piața internă va crește, ca urmare a majorării emisiunilor de obligațiuni în lei, estimează ING.