Rezervele valutare administrat de Banca Națională a României au scăzut cu 1,3 miliarde de euro în ianuarie, la cel mai redus nivel din ultimul an.
Indicele managerilor de achiziții pentru industria manufacturieră românească a înregistrat cel mai redus nivel istoric în ianuarie, pe fondul scăderii abrupte a producției. Firmele și analiștii se așteaptă însă la o ușoară creștere a industriei în acest an, după doi ani consecutivi de contracție, pe fondul revenirii cererii de export.
Guvernul se așteaptă la o creștere a veniturilor de taxa specială pe bănci, introdusă în 2024, după ce încasările au depășit estimările inițiale. Mai mult, bugetul pe 2025 prevede și o creștere a încasărilor din impozitul pe profit plătit de bănci.
Guvernul și-a propus să obțină de la Banca Națională a României o sumă în creștere de aproape patru ori față de cea din 2023 și cu aproape jumătate peste execuția preliminară de anul trecut. Ținta pare una ambițioasă, în contextul scăderii randamentelor globale și al încetinirii creșterii rezervelor valutare.
Indicatorul de încredere în economia românească a scăzut sub pragul care indică o contracție economică în ianuarie, pe fondul deteriorări abrupte a încrederii populației, cu cea mai mare scădere într-o singură lună de la lockdown-ul din pandemie, precum și a așteptărilor mai slabe ale managerilor din sectorul serviciilor.