Deficitul de cont curent s-a deteriorat cu peste un sfert ca volum în 2024, ponderea acestuia depășind 8% din PIB, una dintre cele mai ridicate din punct de vedere istoric. Totodată, investițiile străine directe, care reprezintă cea mai bună finanțare a deficitului extern, au scăzut ca volum, în timp ce datoria externă a continuat să urce, pe fondul împrumuturilor statului.
UniCredit Bank și-a redus profitul în România cu aproape 13% în 2024 comparativ cu anul precedent, pe fondul scăderii veniturilor din tranzacționare și, mai ales, al creșterii costurilor operaționale, a cheltuielilor cu taxa bancară și cu integrarea, în contextul achiziției Alpha Bank.
Ordonanța "trenuleț", contestată vehement atât de reprezentanții patronatelor, cât și de cei ai sindicatelor, a fost în schimb "super-așteptată" de către investitorii externi, explică Ștefan Nanu, directorul Trezoreriei Statului. Costurile de împrumut ale României au început să bată înapoi în ultimele săptămâni, după un vârf în care randamentele au sărit de 8%, însă încrederea investitorilor va fi menținută doar dacă statul se va ține de reducerea deficitului, spune Nanu la Maratonul Stabilitatea Economică organizat de Profit.ro TV. Guvernul are nevoie în continuare de multe împrumuturi și vrea să reducă din dependența de împrumuturile externe.
Românii au crescut substanțial cheltuielile cu cumpărăturile în 2024, în condițiile în care veniturile au crescut cu două cifre și chiar cu o cincime în rândul bugetarilor. Turbulențele politice au afectat însă vânzările pe finele anului.
Comisarul ANPC Dumitru Manțu a amendat cinci dintre băncile care au acordat credite în franci elvețieni și a dispus remedierea situației debitorilor printr-o soluție inedită: calcularea ratelor nu la cursul actual ci la cel istoric al francului în raport cu... euro. Ratele, exprimate în lei, ar scădea cu câteva zeci de procente și consumatorii ar urma să beneficieze de rambursarea unor sume, în cazul în care măsurile vor fi menținute de instanțe.