Economiștii anticipează că Banca Națională a României va reduce dobânda cheie în ședința de vineri, 5 iulie, pentru prima dată după ianuarie 2021, pe fondul scăderii ratei inflației, deși riscurile fiscale s-au amplificat.
La scurt timp de la începutul pandemiei COVID-19, băncile au primit un stimulent nemaiîntâlnit pentru creditarea firmelor.
Sondajul lunar în rândul managerilor din industria manufacturieră arată o stagnare a activității în luna iunie, dar o creștere în ansamblul trimestrului al doilea, după mai multe trimestre de contracție. Producția fabricilor a scăzut, dar numărul total de comenzi noi este mai mare.
Situația fiscală a fost aruncată în aer de poziția partidelor de guvernare în acest an cu patru rânduri de alegeri.
Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor va scădea ușor de luni, 1 iulie, dar va crește mai mult decât a scăzut de la 1 octombrie. Pe de altă parte, ROBOR la 3 luni și-a continuat scăderea, chiar dacă nu la fel de abruptă ca în precedentele trimestre, și a ajuns la un nivel apropiat de cel al IRCC. Debitorii cu credite legate de IRCC vor avea de așteptat până la începutul anului viitor să vadă o scădere substanțială a ratelor, dacă BNR va începe reducerea ratei cheie din această vară.