Băncile au înregistrat un excedent mediu zilnic al lichidității în scădere cu 8% în mai față de aprilie, care a rămas însă la un nivel foarte ridicat în context istoric. Sistemul bancar are la dispoziție mai multe depozite decât poate plasa în credite și titluri de stat, astfel că ajunge să parcheze banii la BNR.
Băncile au redus dobânzile la depozitele la termen și la creditele acordate clientelei în aprilie, mai ales în cazul împrumuturilor de consum. Economiștii băncilor anticipau, în mare măsură, că BNR va veni cu prima tăiere a ratei cheie în mai, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Indicele BCR PMI pentru industria prelucrătoare din România arată o expansiune a sectorului pentru a doua lună consecutivă în mai, mai ales pe fondul creșterii comenzilor și producției.
Indicatorii de încredere s-au deteriorat în toate sectoarele economiei românești în mai, mai ales în comerț. Și consumatorii sunt mai pesimiști. Cu toate acestea, pe ansamblu, datele indică încă spre o creșterea a economiei în trimestrul al doilea.
Sistemul bancar a încheiat primele trei luni din acest an cu un profit de aproape 3,8 miliarde de lei, în creștere cu 11% față de aceeași perioadă din anul trecut. Cele mai recente comparații la nivel european arată că băncile românești sunt în continuare printre cele mai profitabile, ca urmare a unor marje nete de dobândă duble față de media UE. Pe de altă parte, costul cu riscul este cel mai ridicat și ponderea expunerii pe titluri de stat este a doua cea mai mare.