Optimism mare în rândul consumatorilor, generat de creșterea salariilor și de euforia Campionatului European de fotbal, din Germania.
Activele sistemului bancar au crescut la un nou record nominal.
Volumul nou de credit de consum a crescut cu aproape o treime în martie anul curent, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cea mai bună dinamică din ultimii trei ani. Creditele ipotecare sunt și ele în revenire, după o perioadă foarte slabă în 2023, când impactul creșterii dobânzilor a cernut cererea solvabilă.
Rata anuală a inflației a scăzut în mai la 5,1% pe an, de la 5,9% în aprilie, mai rapid decât în prognoza băncii centrale, pe fondul ieftinirii gazelor și legumelor. Prețurile au scăzut ușor față de aprilie. O analiză mai detaliată la nivelul coșului de consum arată că presiunile de creștere a prețurilor au rămas extinse, ceea ce complică calendarul BNR a mult-așteptatelor reduceri de dobânzi.
Creșterea consumului a salvat dinamica PIB din primul trimestru a acestui an. Sunt semne că acesta ar putea să aibă un rol important și în creșterea economică pentru restul anului, care este însă așteptată de analiști să rămână sub potențial. Vânzările cu amănuntul au continuat să crească puternic la începutul celui de-al doilea trimestru și ar putea compensa evoluțiile mai slabe din alte sectoare ale economiei, dar ar putea alimenta și importurile, inflația și prelungi perioada de dobânzi ridicate.