Guvernul a introdus, prin textul unei ordonanțe de urgență adoptate azi, o serie de scutiri de la restricțiile ordonanței de urgență trenuleț, astfel încât pentru mai multe companii de stat să poată fi acordate drepturile salariale pe care altfel le pierdeau, alocații de hrană sau plata orelor suplimentare, au declarat susre guvernamentale.
Un articol din ordonanța ”trenuleț”, prin care Guvernul a înghețat salariile în sistemul bugetar și a dispus alte măsuri de reducere a cheltuieilor bugetar, permite companiilor de stat majorarea cehletuieilor salariale, cu condiția încadrării în ultimul buget de venituri și cheltuieli aprobat și al menținerii drepturilor salariale din noiembrie 2024, a arătat șeful Cancelariei Prim-ministrului, Radu Oprea, care a adăugat că astfel de clarificări au fost făcute în discuțiile cu sindicatele și managamentul mai multor companii. Șeful Cancelariei nu a exclus însă posibilitatea ca în aczul anumitor companii să fie nevoie de regelmentări prin acte normative.
Premierul Ciolacu a semnat o nouă componență a Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), care funcționeză în subordinea Guvernului, dar, spre deosebire de modificările anterioare ale componenței comisiei, de data aceasta nu au mai fost anunțați public membrii CEISD, anexa cu numele acestora fiind acum ”clasificată”.
Ministerul Finanțelor ar putea lansa începând chiar cu emisiunea Tezaur din martie o facilitate de subscriere online care să fie disponibilă și pentru românii din diaspora, au declarat surse apropiate situației. Sistemul de achiziție online, prin Ghișeul.ro, va fi disponibil pentru românii din țară, dar și pentru cei din Diaspora, ceea ce este o premieră. Facilitatea ar putea fi disponibilă cel mai devreme din martie.
Marile fonduri de investiții americane și-au trimis reprezentanți la Guvernul României pentru a se asigura la fața locului că România ia măsuri pentru a-și asigura stabilitatea financiară și a evita scăderea rating-ului de țară, au declarat pentru Profit.ro surse apropiate discuțiilor. Clienții fondurilor americane au investit și au expuneri în obligațiuni românești, iar venirea la București are scopul de liniști temerile investitorilor, după ce agențiile de rating au înrăutățit perspectiva de rating a țării.