Reprezentanții actualei puteri vor ca unitățile administrativ-teritoriale să poată prelua de la administratori ai bunurilor proprietate publică sau privată a statului proiecte de investiții de interes național privind aceste bunuri și finanțate din fonduri bugetare sau europene. Dacă autoritățile locale nu vor avea bani pentru cheltuieli, inclusiv neeligibile, cu aceste proiecte, sumele vor trebuie alocate de la bugetul de stat, prevede un proiect legislativ inițiat de deputați PNL și semnat de colegii acestora de la PSD.
Operatorii economici de stat cu ”specific feroviar”, precum CFR Călători sau CFR Marfă, dar și alte companii subsidiare, vor putea majora cheltuielile de natură salarială față de nivelul programat în ultimul buget de venituri și cheltuieli, fără a mai respecta condiția reducerii pierderilor și/sau a plăților restante realizate în anul precedent, conform unui proiect de lege adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților.
Proprietarii de hoteluri și pensiuni din stațiuni nu vor fi obligați ca în termen de aproximativ un an și jumătate, dar nu mai mult de 2 ani, să asigure, pe cheltuială proprie, reabilitarea ambiental-arhitecturală a acestor imobile și a împrejurimilor stradale, așa cum prevedea un proiect de lege adoptat deja de Senat și care avusese inițial un prim raport favorabil adoptării. Acum, comisia de specialitate a deputaților i-a întocmit un nou raport, de data aceasta de respingere.
Proiectul Legii turismului, a cărui redactare a început în 2015 și care a fost pus în tarnsparență în 2017, iar apoi a fost aprobat de Guvern în 2019, urmează a fi respins definitiv în perioada următoare de către Parlament, potrivit raportului întocmit de către comisiile de specialitate ale deputaților. Proiectul, care a iscat proteste vehemente ale patronatelor, include prevederi precum posibilitatea inspectorilor în turism de a verifica firmele fără a se identifica în prealabil, pretizând că sunt turiști, precum și obligația proprietarilor de a se înregistra în prealabil la Ministerul Turismului pentru a închiria imobile pe site-uri specializate precum Airbnb, iar în Parlament a fost propusă și taxarea turiștilor cu cel puțin 1% din costul serviciului de cazare.
Negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate devine obligatorie, cu excepția cazului în care angajatorul are încadrați mai puțin de 10 salariați, față de mai puțin de 21, cât prevedea până acum Codul muncii. De asemenea, confederațiile vor avea dreptul de a participa la negocierea sectorială, în baza mandatului primit din partea federației membre, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de către Guvern. Modificările sunt însă reclamate de unele patronate, președintele Confederației Patronale Concordia, Dan Șucu, arătând că transferul dreptului de negociere de la nivelul angajaților unei companii către sindicatele de la nivel de sector sau național va avea consecințe negative.