Taxa de examinare instituită de Parlament pentru investitorii străini din afara Uniunii Europene a fost eliminată dintr-un proiect de lege, prin votul senatorilor, la cererea președintelui Iohannis. În acest scop, șeful statului trimisese înapoi, în luna iulie, Parlamentului, pentru reexaminare, ordonanța de urgență a Guvernului prin care a fost stabilit că investițiile străine directe din afara Uniunii Europene sunt avizate de o nouă insituție, respectiv de Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), care îi are ca invitați permanenți pe reprezentanții SRI și SIE - după cum a semnalat Profit.ro la momentul aprobării în Executiv.
Șoferii vor avea obligația de a folosi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă pe toate categoriile de drumuri publice, nu doar pe autostrăzi sau drumuri naționale europene, prevede un proiect legislativ adoptat de Parlament, prin votul final al deputaților.
Consiliul Legislativ a avizat negativ proiectul de lege inițiat de liderul PSD Marcel Ciolacu, împreună cu câțiva colegi, prin care magazinele fizice sau din mediul online ar trebui să semnalizeze produsele provenite din materii prime românești cu drapelul național al României, riscând amenzi de până la 100.000 lei în caz contrar. Consiliul Legislativ își motivează decizia prin faptul că proiectul stabilește în sarcina comercianțior o obligație pe care nu o pot îndeplini în lipsa informațiilor furnizate de către producători, singurii în măsură să specifice proveniența materiilor prime folosite.
Deși, după cum anunța și deputatul PNL Raluca Turcan, încă din 26 aprilie comisia de buget a Senatului a întocmit raport favorabil proiectului liberal pentru stoparea așa numitei supraimpozitări a contractelor part-time, inițiativa nu fost inclusă pe ordinea de zi a senatorilor pentru a fi și votată. Conform informațiilor Profit.ro, liberalii nu au solicitat Biroului Permanent al Senatului includerea proiectului în dezbaterea plenului Senatului pentru că PSD nu susține eliminarea impozitării. Prin urmare, proiectul a fost adoptat tacit, prin depășirea termenului de dezbatere, iar acum va fi transmis pentru vot final Camerei Deputaților, unde inițiativa ar putea constitui doar o pârghie pentru negocieri politice între partidele din coaliție.
Începând cu trimestrul al III-lea, taxa clawback de 15% nu va mai fi aplicată exclusiv medicamentelor produse în România, ci și celor produse în Uniunea Europeană, conform unui proiect de lege aprobat acum de Guvern și care va fi transmis spre adoptare Parlamentului. Măsura, care fusese redactată anterior ca ordonanță de urgență, este luată la solicitarea Comisiei Europene, iar Guvernul susține că astfel se preîntâmpină retragerea unor medicamente de pe piață. Impactul negativ estimat la bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate va fi de peste 46 milioane lei per trimestru.