Proiectul legislativ care prevede reducerea impozitului pe dividende de la 8% la 5%, așa cum a fost până anul trecut, a fost respins la doar un vot diferență în plenul Senatului. Proiectul va fi transmis acum deputaților pentru dezbatere și vot final.
Instituțiile de credit și băncile de dezvoltare care au calitatea de întreprinderi publice, precum și societățile de asigurare de stat, dar și întreprinderile publice din industria de apărare și securitate națională vor aplica dispozițiile legislației speciale privind guvernanța corporativă, potrivit unor amendamente adoptate de Parlament, prin votul final al deputaților, la ordonanța de urgență prin care Guvernul a înființat Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP). Aceasta va percepe de la companiile de stat o taxă de până la 0,1% din venituri, putând prelua și funcția de autoritate tutelară și anula numirile la conducerea acestora.
În vederea limitării emisiilor provenite din transportul rutier și a îmbunătățirii calității aerului și sănătății populației, în termen de cel mult 2 ani, Bucureștiul și alte 12 mari aglomerări urbane din țară, precum Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiiova, Iași, Ploiești și Timișoara, vor stabili zone cu nivel scăzut de emisie, în cadrul căreia vor institui restricții și/sau taxare pentru accesul autovehiculelor. Totodată, până în 2040 jumătate din vehiculele folosite la transportul public în muncipiile reședință de județ vor trebui să aibă emisii zero, iar până la 1 noiembrie 2026, municipiile menționate trebuie să amenajeze benzi dedicate transportului în comun, prevede un proiect de lege adoptat de Parlament.
Cluburile sportive private nu vor mai beneficia de finanțări din fonduri publice dacă nu afișează, pe pagina de internet proprie, sursele financiare, bugetul și bilanțul contabil și execuția bugetară anuală, dar și numele și prenumele persoanelor din conducerea clubului, grila de salarizare, numărul sportivilor legitimați precum și cuantumul remunerațiilor și al altor venituri acordate pe baza contractelor de activitate sportivă.
Companiile, repectiv societățile comerciale la care capitalul de stat sau cel local este diminuat sub pragul majoritar vor fi sancționate cu dizolvarea dacă nu renunță la cuvintele ”național”, ”român” și ”institut”, cu derivatele acestora, din denumirea lor, conform unui proiect de lege al actualei puteri adoptat de către senatori.