Bacșișul va fi evidențiat, începând cu 1 ianuarie 2023, atât pe o notă pe plată, cât și pe bonul fiscal. Sumele provenite din bacșiș vor fi distribuite integral angajaților, iar banii din această sursă ai angajaților vor fi considerate venituri cu reținere la sursă, fără să fie cuprinse în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale și fără a intra în sfera de aplicare a TVA, conform unui proiect de lege căruia comisia de buget i-a întocmit raport de adoptare, relevă datele Profit.ro.
Regia Autonomă "Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS) va închiria și vinde imobilele pe care le administrează la prețuri care vor include o cotă de profit de minimum 10%, și nu de cel mult 10% cum stabilește legea acum. Doar în cazul clădirilor atribuite, contra cost, cu destinația de sediu, către ministere, autorități și instituții publice centrale și locale, cota de profit va fi de maximum 10%, prevede o ordonanță de urgență pregătită în acest scop.
Senatorii au decis că ANCOM nu este în măsură să dispună singură în cazul furnizorilor de internet și al platformelor online eliminarea conținutului cu caracter terorist, așă că au amendat legislația în vigoare stabilind că SRI va pune la dispoziție ANCOM analiza necesară în acest scop și va urmări implementarea măsurilor de eliminare pe care Autoritatea le va emite la solicitarea serviciului. Alături de SRI, în primul rând, și ANCOM, în al doilea rând, Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Politiei Române au fost adăugate ca autorități competente în prevenirea utilizării abuzive a serviciilor de găzduire pentru diseminarea către public a materialelor de propagandă teroristă și a conținutului cu caracter terorist.
Deși prevederile legale, datând încă din 2016, nu sunt aplicate în ce privește depunerea online a cererilor pentru obținerea cazierului judiciar, iar secțiile de poliție nu acceptă cererile online, Senatul a adoptat un proiect legislativ care reglementează eliberarea obligatorie și în format digital a cazierului.
PSD a inițiat un proiect de lege prin care își propune, după cum în mod inovativ se exprimă, să ”abgradeze” legislația actuală privind protecția consumatorului, prin introducerea unor noi termene și sancțiuni, dar și a unor noi concepte și prevederi precum cazierul fiscal, abatere repetată sau amenzi în funcție de cifra de afaceri. ANPC susține proiectul, preluând cuvânt cu cuvânt sintagma ”să se abgradeze” legislația, dar mediul de afaceri a găsit zeci de suprapuneri cu alte legi, numeroase formulări problematice și a propus o serie de amendamente în cazul proiectului. În plus, firmele vor avea noi obligații de resurse umane și de plată la stat.