Universitățile care au parteneriate în derulare cu Institute Confucius sau alte entități finanțate de Partidul Comunist Chinez nu vor mai beneficia de finanțarea cercetării științifice universitare de bugetul de stat sau de fonduri externe ne/rambursabile, prevede un proiect inițiat de deputatul liberal Pavel Popescu și susținut de mai mulți colegi de partid ai săi. Măsura ar afecta cinci universități de stat, dintre care patru găzduiesc sedii ale institutului. Liberalul afirmă că institutele Confucius ar reprezenta ”amenințări la adresa securității naționale a României”.
Proiectul de lege care interzice autorităților și instituțiilor publice, de la nivel central și local, achiziționarea de produse și servicii de tip antivirus de la entități provenind din Federația Rusă sau aflate sub controlul Federației Ruse va fi aplicat tuturor rețelelor și sistemelor informatice care gestionează informații clasificate, deținute atât de persoane juridice de drept public, cât și de drept privat, potrivit unui amendament adoptat prin vot final de Parlament. Amendamentul a fost propus chiar de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, în calitate de deputat și, conform ințiatorului, are în vedere rețele și sisteme informatice din domeniul securității industriale.
Numărul minim de angajați pentru constituirea unui sindicat va fi micșorat de la 15 la 10, iar pragurile de reprezentativitate pentru sindicate și patronate vor fi reduse, prevede o nouă Lege a dialogului social, care a fost adoptată de Parlament, prin vot final în Camera Deputaților. Noua lege, care mai trebuie promulgată de șeful statului, instituie noi reguli privind negocierea contractelor colectivă de muncă, modul de reprerezentare în negocieri, dar și noi forme de declanșare a unui conflict de muncă, precum grevă împotriva politicii sociale și economice a Guvernului sau greva de solidaritate cu angajați din alte companii.
Firmele vor avea obligația de arhivare și păstrare a registrelor și documentelor contabile, inclusiv rapoartele fiscale de închidere zilnică, și a memoriei fiscale a aparatelor de marcat electronice timp de 5 ani, față de 10 ani cât stabilește legea acum, conform unui proiect legislativ susținut de partidele de guvernământ și adoptat de plenul Senatului.
Proiectul de lege care interzice autorităților și instituțiilor publice, de la nivel central și local, achiziționarea de produse și servicii de tip antivirus de la entități provenind din Federația Rusă sau aflate sub controlul Federației Ruse va fi aplicat tuturor rețelelor și sistemelor informatice care gestionează informații clasificate, deținute atât de persoane juridice de drept public, cât și de drept privat, potrivit unui amendament adus legii chiar de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, în calitate de deputat. Conform ințiatorului, e vorba de rețele și sisteme informatice din domeniul securității industriale.