Sărăcia și lipsa de educație a populației, legislația populistă și mult prea permisivă cu firmele care caută insolvența sau cu activități prea puțin transparente, dar și apetența companiilor către credite intragrup în detrimentul împrumuturilor bancare au făcut ca România să cadă continuu în topul țărilor europene privind gradul de intermediere financiară. Este una dintre concluziile unora dintre cei mai importanți bancheri din România, la Profit Growth Forum, organizat cu sprijinul BNR.
În lupta lor din justiție cu Fondul de Garantare a Asiguraților, firmele de asigurare păgubite în urma falimentelor Astra și Carpatica Asig pot provoca un adevărat șoc în piață. Cele câteva milioane de lei pe care asigurătorii și le-ar recupera dacă vor câștiga definitiv litigiile nu ar însemna nimic comparativ cu “efectele adverse” pe termen lung, care se pot traduce în majorarea de până la 10 ori a contribuției la Fond.
Birourile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților se întâlnesc astăzi pentru a discuta situația Autorității de Supraveghere Financiară, aflată în prezent în semiblocaj din cauza lipsei președintelui și a prim-vicepreședintelui. Sursele Profit.ro spun că până cel târziu la finele lunii iunie vor fi deja avizate persoanele care vor ocupa cele două posturi.
Sistemul bonus-malus, în funcție de care prețul RCA variază cu zeci de procente, va fi, cel mai probabil, modificat, spune Mădălin Roșu, președintele Biroului Asigurătorilor Auto din România (BAAR). Potrivit acestuia, asigurătorii vor avea, de asemenea, posibilitatea de a include în tarif variabile care țin de comportamentul în trafic al șoferilor.
Dacă City Insurance, firmă cu mari probleme, intră în faliment, contribuția celorlalți asigurători la Fondul de Garantare a Asiguraților va trebui să crească în prima parte a anului viitor în condițiile în care, spun sursele Profit.ro, impactul ar fi cel puțin similar cu cel al prăbușirii Astra Asigurări. După primele trei luni din 2017, City era cel mai mare jucător de pe piața RCA cu peste 1,3 milioane de polițe valide, mai mult decât avea Astra când a intrat în faliment, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară.