Tranzitul gazelor prin România a explodat în ultima săptămână, dublându-se atât importurile din Bulgaria, cât și exporturile către Ucraina sau Republica Moldova. În plus, dat fiind surplusul de gaze de pe piața autohtonă, România a exportat net aproximativ 10% din producția internă.
Societatea Energetică Electrica SA, companie la care statul este principal acționar, cu o participație de 49,79%, intenționează să-și majoreze garanția acordată propriei companii de distribuție (DEER) în cadrul facilității de credit la termen, non-revolving, încheiată cu Banca Europeană pentru Reconstrcție și Dezvltare (BERD), pentru a finanța achiziția de energie electrică necesară acoperirii consumului propriu tehnologic și a deficitului de lichiditate.
DS Private Equity (“DSPE”), fondul de investiții al grupului coreean DS, a semnat un acord de tip Term sheet cu acționarii RoPower (compania de proiect ce dezvoltă Centrala SMR Reactoare Modulare Mici din Doicești), Nuclearelectrica și Nova Power & Gas, cu intenția de a investi 75 milioane de euro în dezvoltarea proiectului.
Licitația privind acordarea contractelor de dezvoltare a proiectului Neptun Deep, estimate la 4 miliarde de euro, se află în stadiul final, iar rezultatele ei vor fi anunțate în cel mult 3 luni. Motivul: pentru a putea face public numele câștigătorilor licitației, planul de dezvoltare depus de OMV Petrom și Romgaz trebuie autorizat de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), care are un termen legal de 90 de zile în acest sens.
Black Sea Oil&Gas (BSOG), Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, concesionarii perimetrului offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră, unde producția de gaze a debutat în vara anului trecut, au anunțat începerea procesului de autorizare a unui coridor energetic din sectorul românesc al Mării Negre de-a lungul infrastructurii Proiectului MGD menit a conecta viitoarele parcuri eoliene din largul mării la sistemul energetic național (SEN) operat de Transelectrica.