Black Sea Oil&Gas (BSOG), Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, concesionarii perimetrului offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră, unde producția de gaze a debutat în vara anului trecut au confirmat că se află în prezent în discuții cu autoritățile cu privire la o potențială creștere a producției zilnice începând cu ultimul trimestru al acestui an cu până la 25%.
OMV Petrom, operatorul zăcământului Neptun Deep, a cărei decizie finală de investiție a fost anunțată săptămâna trecută , nu vede în prezent niciun risc pentru dezvoltarea proiectului ca urmare a conflictului Rusia-Ucraina, considerând foarte important, în acest sens, faptul că România este țară membră a Alianței Nord-Atlantice (NATO).
Jumătate din gazele pe care intenționează să le înmagazineze pentru a-și asigura securitatea energetică în viitoarea iarnă Republica Moldova, care nu deține nicio capacitate de stocare, vor fi achiziționate din și depozitate în România, au anunțat oficialitățile de la Chișinău. Gazele vor fi cumpărate, probabil, de la OMV Petrom, și înmagazinate de Depogaz, companie deținută de Romgaz.
Proiectul Neptun Deep, obiectul deciziei finale de investiție anunțată săptămâna trecută de către cei doi concesionari, OMV Petrom și Romgaz, le va aduce acestora o rată internă a rentabilității (IRR) de minim 12% pe întreaga durată de exploatare, rată calculată la un preț de hub (de pe principala bursă europeană, cea olandeză TTF) al gazelor de 25-30 euro/MWh (aproximativ 125-150 lei/MWh).
Liderul pieței distribuitoare de țigarete, British American Tobacco (BAT), a scumpit luni țigările cu 50 de bani pe pachet, în urma majorării accizei de la 1 aprilie.