Conducerea Romgaz, companie care săptămâna trecută a anunțat, împreună cu partenerul său OMV Petrom, că a adoptat decizia de investiție în cel mai important proiect offshore din apele teritoriale ale României, Neptun Deep, propune acționarilor să aprobe un împrumut de 454 milioane dolari acordat filialei "Romgaz Black Sea Limited” (RBSL), companie achiziționată de la Exxon și rebotezată, prin care compania este implicată la proiectul Neptun Deep, confirmând astfel o informație publicată de Profit.ro.
Hidroelectrica este, în calitatea sa de cel mai important producător de energie din România (și “verde”), o companie atractivă pentru investitorii instituționali, dar și pentru micii investitori, dovadă interesul arătat încă din primele ore ale ofertei publice lansată de Fondul Proprietatea vineri dimineață. Numai că, activând într-un domeniu extrem de reglementat și supraimpozitat, operațiunile sale sunt supuse unor riscuri considerabile, în special ca urmare a unui nivel crescut de intervenție a Guvernului, dar și a Comisiei Europene, pe piața energiei electrice.
România a devenit principalul furnizor de carburanți al Ucrainei, fiind responsabilă pentru aproape o treime din importurile de benzină, motorină și GPL efectuate de companiile din țara vecină în primele 5 luni ale acestuia an. Înaintea izbucnirii războiului din Ucraina, în perioada similară din 2021, cota exporturilor de combustibili ale companiilor din România pe piața ucraineană era practic inexistentă, de doar 1%.
Romgaz, companie care miercuri a anunțat, împreună cu partenerul său OMV Petrom, că a adoptat decizia de investiție în cel mai important proiect offshore din apele teritoriale ale României, Neptun Deep, intenționează să atragă un miliard de euro de pe piețele internaționale, printr-o emisiune de obligațiuni, desfășurată în 2 etape, a confirmat Răzvan Popescu, directorul general al companiei o informație publicată de Profit.ro.
Dezvoltarea celui mai important proiect offshore în apele teritoriale ale României, Neptun Deep, a cărei decizie finală de investiție a fost anunțată cu 2 zile în urmă de către cei doi concesionari, OMV Petrom și Romgaz, va continua așa cum este programată și nu va fi afectată de procesul de arbitraj intentat de operatorul proiectului, OMV Petrom, statului român, a declarat CEO-ul companiei, Christina Verchere.