Prețul gazelor tranzacționate pe piața pentru ziua următoare (PZU) operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) a crescut cu 10 lei/MWh în ultima săptămână, marți el situându-se în apropierea celui reglementat, de 150 lei/MWh, pe care producătorii interni sunt obligați să-l practice în raport cu furnizorii în vederea acoperii consumului consumatorilor casnici și societăților de termoficare.
Renunțarea la importurile de gaz rusesc din partea Vienei ar urma să îi coste pe contribuabilii austrieci nu mai puțin de 25 de miliarde de euro, avertizează un fost șef al OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom.
Valurile de căldură din ultimele săptămâni au condus la o creștere a consumului intern de electricitate, la o medie orară de peste 7.000 MW, ceea ce a făcut ca România să devină importatoare netă de curent electric și ca prețurile de pe piața spot să crească.
Impredictibilitatea livrărilor de gaze rusești din această iarnă ca urmare a războiului din Ucraina a declanșat o cursă contracronometru pentru înmagazinarea din timp a gazelor la nivelul UE. România este în grafic, depășind vineri pragul de 25 TWh de gaze înmagazinate, în weekend ajungând la un grad de umplere a depozitelor de peste 75% în pofida reducerii volumelor zilnice injectate.
Combinatul Alro Slatina și-a majorat în trimestrul al doilea vânzările de aluminiu primar către terți cu 6% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce vânzările de aluminiu prelucrat au rămas relativ constante. Spre deosebire de anul trecut, când o treime din aluminiul primar era prelucrat cu "materialul" cliențului, combinatul doar procesându-l, în primele luni ale acestui an majoritatea vânzărilor către terți au fost efectuate din prelucrarea metalului Alro.