OMV Petrom, principala companie de petrol și gaze din regiune intenționează să se extindă nu numai pe piața de energie regenerabilă, ci și pe cea a capacităților de stocare.
Scăderea prețurilor gazelor din Europa ca urmare a șocului bursier nu s-a resimțit și pe piața din România, unde prețurile, dimpotrivă, au crescut în ultimele 2 zile cu 10 lei/MWh sau aproape 7%, atingând nivelul maxim al ultimelor 8 luni. Motivul: evoluția pieței regionale și în special a ofertei, diminuată ca urmare a intrării în revizie a gazoducutului TransAdriadic (TAP), care alimentează sudul Europei cu gaz azer.
Rompetrol Well Services S.A., companie membră a grupului KMG, care deține și cea mai mare rafinărie autohtonă, Petromidia, a semnat cu principalul său concurent pe partea de rafinare, OMV Petrom, contracte de aproape 30 milioane de euro, valoare de două ori mai ridicată decât întreaga cifră de afaceri a companiei de anul trecut, când a înregistrat vânzări de 14,7 milioane euro.
Cererea regională de gaze va fi impulsionată în această toamnă de apariția unui nou client, Ucraina. După ce, începând din al doilea trimestru, Kievul a devenit un importator masiv de energie electrică din statele vecine membre ale Uniunii Europene, printre care și România, pare că și pe piața de gaze se va înregistra o situație similară. Producătorii români, în special Romgaz și OMV Petrom, ar putea beneficia, consumul intern fiind unul relativ redus, în timp ce gradul de umplere a depozitelor se situează la 85% cu 3 luni înaintea începerii perioadei de extracție.
Facturile de energie ale clienților cu un consum lunar mai mic de 100 de KWh se vor dubla începând cu 1 aprilie 2025, odată cu reliberalizarea pieței, în ipoteza, puțin probabilă, în care guvernul nu intervine cu un nou mecanism de reglementare și/sau subvenționare a prețului energiei, măcar pentru familiile cu venituri reduse. Deja existau pe piață oferte cu prețuri concurențiale care indicau această posibilitate, însă ele aveau doar un caracter indicativ, fiind valabile doar pe perioada aplicării plafonării/compensării de către guvern a prețului energiei. Acum a apărut și prima ofertă care se întinde peste perioada de plafonare, cea a PPC, care recent a achiziționat business-ul de furnizare al Enel din România.