Atenuarea problemelor de pe componenta ofertei de gaze, atât la nivel european, cât și național, a condus la ieftinirea gazelor pe piețele spot operate de Bursa Română de Mărfuri (BRM) la nivelul de la începutul lunii.
Guvernul bulgar a aprobat preluarea de OMV Petrom a pachetului de 57,14% deținut de gigantul francez TotalEnergies în zăcământul de petrol și gaze Han Asparuh din Marea Neagră și a prelungit autorizația de explorare pentru proiect.
Prețul spot al gazelor a atins miercuri nivelul de 200 de lei/MWh pe Bursa Română de Mărfuri, cel mai înalt nivel înregistrat de la începutul lunii decembrie, efect al reducerii ofertei, atât la nivel internațional, în urma problemelor apărute la un gazoduct prin care Norvegia exportă gaze în Marea Britanie, cât și la nivel național, unde un important zăcământ operat de Romgaz a intrat în revizie.
Prețurile benzinei și motorinei au coborât sub 7 lei/l în toate stațiile Petrom din capitală în urma deciziei de miercuri a liderului pieței distribuitoare de carburanți, de a ieftini cu 8 bani pe litru ambele tipuri de combustibili, conform datelor analizate de Profit.ro. Prețul benzinei a coborât sub 7 lei/l și în 3 din stațiile OMV din capitală. Principala explicație: evoluția cotațiilor internaționale ale țițeiului, care au atins cel mai redus nivel al ultimelor 6 luni.
Prețul spot al gazelor a atins marți cel mai ridicat nivel al ultimei jumătăți de an, de 167,87 lei/MWh (33,74 euro/MWh), cu peste 40% peste cel reglementat, de 120 lei/MWh, în urma reducerii producției interne cu aproximativ 16%, cauzată de intrarea în revizie a zăcământului și stației de comprimare aferente de la Țigmandru, Mureș, operate de Romgaz. O cantitate de 4 GWh a fost tranzacționată la un preț maxim al zilei de 175 lei/MWh.