Doar patru țări membre ale Uniunii Europene (UE), printre care nu se numeră și România, și-au depus planurile pe termen lung privind energia și schimbările climatice la termen, Comisia Europeană intenționând să le reamintească restanțierilor obligațiile lor legale în cadrul reuniunilor ministeriale informale. România nu se află printre statele care și-au prezentat proiectele la timp.
Liderul pieței de carburanți, OMV Petrom, a ieftinit marți atât benzina, cât și motorina, atât în stațiile Petrom, cât și în cele OMV, cu 4 bani pe litru, la numai o zi după ce scumpise dieselul cu 40 de bani și benzina cu 43 de bani ca urmare a intrării în vigoare a celei de-a doua creșteri de accize, creștere efectuată de guvern în două etape în acest an.
Alimentarea cu gaze rusești a statelor europene care au încă semnate contracte cu gigantul rus Gazprom este din ce în ce mai incertă.
Măsurile fiscale ale guvernul au „stimulat” creșterea cu 10% a prețurilor carburanților în acest an.
Astăzi este ultima zi în care șoferii români își mai pot alimenta mașinile la prețuri apropiate de 7 lei/l, chiar și sub 7 lei/l în unele benzinării Petrom. De mâine, 1 iulie, ei vor achita chiar și cu 20 de lei mîn plus pe un plin (de 40 de litri, prețul carburanților standard urmând a sări de 7,5 lei/l, iar cel al carburanților premium chiar de 8 lei/l, în urma intrării în vigoare a celei de-a doua majorare de accize efectuată de guvern în două etape în acest an.