Prețul de referință pentru luna următoare al gazului de pe principala bursă europeană, cea olandeză TTF, ar putea crește „cu ușurință” cu 5-6 euro/MWh dacă Gazprom va opri furnizarea de gaze către grupul ausriac OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze autohton, OMV Petrom, susțin analiștii citați de presa internațională. Chiar dacă piețele europene se vor descurca, majorând importurile de GNL și din Norvegia, unele industrii europene nu vor supraviețui unui alt șoc pe partea de aprovizionare, cu impact asupra prețurilor.
Cel mai mare producător de gaz autohton, Romgaz, companie deținută majoritar de statul român, estimează că va plăti în 2024 un nivel al redevențelor cu 20% mai ridicat deât anul trecut, în timp ce principalul său concurent, OMV Petrom, susține că va achita un nivel similar celui din 2023, în urma majorării de către guvern a cotelor de redevențe.
Cea mai mare companie de petrol și gaze din România, OMV Petrom, se așteaptă la o scădere mai accentuată a propriei producții în a doua jumătate a anului, în pofida unei diminuări mai redusă decât cea anticipată, de doar 4%, în primul trimestru al acestui an.
Prețul benzinei a coborât la 7 lei/l într-o stație din capitală după ce astăzi liderul pieței de distribuție, OMV Petrom, a decis ieftinirea, atât a benzinei, cât și a motorinei, cu 4 bani /l, atât în stațiile Petrom, cât și în cele OMV, conform datelor analizate de Profit.ro. Prețul benzinei a coborât sub cel al motorinei în toate stațiile din capitală.
Prețul carburanților se apropie de 7 lei/l după ce sâmbătă liderul pieței de distribuție, OMV Petrom, a decis ieftinirea, atât a benzinei, cât și a motorinei, atât în stațiile Petrom, cât și în cele OMV, conform datelor analizate de Profit.ro.