Cele două mari companii producătoare de hidrocarburi din România, OMV Petrom și Romgaz, se numără printre principalele victime ale legislației europene de captarea a carbonului, acestea situându-se pe locurile 2 și 3 în topul companiilor cărora Comisia Europeană le-a impus cantități extrem de ridicate necesare a fi captate până în 2030. Costurile se ridică la miliarde de euro, conform datelor analizate de Profit.ro.
Rusia a contestat oficial la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) introducerea de către Uniunea Europeană a mecanismului de taxare la frontieră a carbonului și a sistemului de comercializare a emisiilor, etichetând aceste mecanisme drept „discriminatorii” și “protecționiste”.
Prețul gazelor pe piața internă spot a sărit de 200 de lei/MWh, ca urmare a evoluției ascendente a prețurilor pe piețele europene, dar și a intrării în revizie a unor sonde operate de cel mai important producător intern, Romgaz, deținut în proporție de 70% de statul român, conform datelor analizate de Profit.ro.
Hidroelectrica nu mai are probleme cu facturarea și își dorește ca o parte cât mai mare din cei peste 600 de clienți casnici către care furnizează energie să aleagă să-și plătească facturile prin intermediul propriei aplicați, iHidro, a transmis Karoly Borbely, Directorul General al companiei, la Maratonului Economia Sustenabilă, organizat de Profit.ro TV.
Problema deficitului bugetar ne preocupă pe toți, de aceea Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este prioritate zero, de-acolo urmând să primim mai multe miliarde de euro în condițiile în care nu ne permitem să pierdem niciun euro, a transmis Sebastian Burduja, la Maratonului Economia Sustenabilă, organizat de Profit.ro TV.