Rompetrol Rafinare SA, companie deținută de grupul kazah KMG și care operează cea mai mare rafinărie autohtonă, Petromidia, își propune să-și reducă în 2025 pierderile la 24 milioane de dolari, după ce în 2024 a raportat un rezultat negativ de 78 milioane dolari.
România a fost anul trecut cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană pentru prima dată în istorie, depășind Olanda în ceea ce privește extracțiile raportate în terajouli (TJ) pe baza Puterii Calorice Superioare (PCS). Producția din România a fost în 2024 de aproape 360 mii TJ, în timp ce cea din Olanda, de 322,5 mii TJ, arată date analizate de Profit.ro.
Rusia, al doilea cel mai mare exportator de petrol din lume, a impus miercuri restricții pe o altă rută majoră de export de petrol, cea din portul Novorosisk de la Marea Neagră, de unde se alimentează și rafinăriile din România. Restricțiile au fost impuse ca răspuns la declarațiile președintele american Donald Trump, care s-a declarat nemulțumit de Rusia și de evoluția discuțiilor de pace cu Ucraina, amenințând că va impune tarife suplimentare cumpărătorilor de petrol rusesc.
Privatizarea rafinăriei Atyrau deținută de KazMunaiGas (KMG), compania de stat kazahă, principal acționar al celei mai mari rafinării din România, Petromidia, nu este în prezent luată în considerare, iar interacțiunea cu reprezentanții Tatneft se desfășoară ca parte a unui schimb de experiență în producție, a declarat Ministerul Energiei din Kazahstan, contrazicând o postare de pe pe canalul de Instagram al companiei.
KazMunaiGas (KMG), compania de stat kazahă, principal acționar al celei mai mari rafinării din România, Petromidia, analizează posibilitatea privatizării parțiale rafinăriilor a Atyrau și Pavlodar din Kazahstan, printre investitorii vizați cel mai important fiind grupul rus Tatneft, relevă datele analizate de Profit.ro.