Încheierea la 1 iulie a perioadei în care prețul energiei a fost plafonat și în care, implicit, au fost plătite compensații furnizorilor va conduce la o dublare a valorii facturii pentru unii consumatori, mai ales pentru cei cu consum redus.
Prosumatorii au produs duminică cu o treime mai multă energie decât operatorii parcurilor fotovoltaice comerciale, în pofida faptului că cele 2 capacități instalate sunt aproximativ similare și că, cel puțin teoretic, amplasamentul parcurilor solare industriale este mai avantajos.
România a continuat să se claseze în topul celor mai scumpe piețe de energie din Uniunea Europeană și în mai și, implicit, în acest an.
După ce au cheltuit aproximativ 380 de miliarde de dolari în ultima decadă, fapt care a condus la dublarea capacității energiei eoliene în Europa, companiile de utilități apelează în prezent la o piață relativ puțin cunoscută pentru a se proteja împotriva unei perioade prelungite de condiții meteorologice nefavorabile, în care vântul nu bate cu intensitatea anticipată.
Cele 2 principale companii autohtone producătoare de gaze, Romgaz și OMV Petrom, vor fi obligate să vândă la preț reglementat de 120 lei/MWh, în legătură cu care Comisia Europeană a declanșat deja o procedură de infringement, peste 50 TWh de gaze, în cazul Romgaz, ponderea gazelor vândute la acest preț în total producție ridicându-se la 85%. Volumul reprezintă peste 50% din producția totală a României, conform analizei Profit.ro.