Numărul prosumatorilor din România a crescut de 15 ori în ultimii trei ani, ajungând la 203.894 la finalul lunii ianuarie 2025. în ianuarie 2022, în România existau doar 13.874 prosumatori, cu o putere instalată de 88 MW.
Nivelul de umplere a vastelor depozite de gaze din Ucraina, folosite în trecut de Gazprom pentru asigurarea alimentării statelor europene, se află la un record minim istoric, de puțin peste un miliard metri cubi de gaze sau 3,5% din capacitatea totală, urmând a se reduce până la finalul iernii la 0,7 miliarde mc.
Cel mai important producător de gaze autohton, Romgaz, deținut în proporție de 70% de statul român, estimează o scădere a profitului net de 26% în 2025, în principal ca urmare a scăderii veniturilor din vânzarea gazelor, în pofida majorării veniturilor din vânzarea de energie electrică, relevă datele analizate de Profit.ro.
Armata ucraineană a raportat un atac asupra singurei stații de pompare și măsurare a gazului prin care în ultimii 3 ani, până pe 1 februarie 2025, s-au efectuat livrări către UE, din regiunea Kursk din vestul Rusiei, unde forțele ucrainene au fost sub presiune la șapte luni. Stația fusese recent reocupată de Rusia.
Răcirea vremii de la începutul acestui an a majorat considerabil consumul de gaze naturale ale statelor membre UE, în februarie acesta crescând cu nu mai puțin o cincime comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Principala sursă de acoperire a acestuia au fost gazele extrase din depozite, ceea ce va pune presiune pe prețuri în acest an. Singurul gazoduct care încă transportă gaz rusesc, TurkStream, din care s-a alimentat și România, a contribuit la rândul său la acoperirea consumului din Europa.