Iarna mai rece și mai lungă din acest an, care a condus la o golire considerabilă a volumelor de gaze depozitate, atât de România, cât și de celelalte state europene, își face simțită prezența. Prețul gazului tranzacționat pe piața spot internă continuă să fie ridicat, de peste 210 lei/MWh, cu 50% peste cel din aceeași perioadă a anului trecut, când un MWh se tranzacționa cu 140 lei, și cu 75% peste cel reglementat, de 120 lei/MWh, în legătură cu care Comisia Europeană a declanșat deja o procedură de infringement.
Producția de energia fotovoltaică a acoperit luni la prânz peste 50% din totalul consumului autohton (incluzând și autoconsumul prosumatorilor), parcurile fotovoltaice mari dispecerizabile atingând cel mai mare nivel de producție instantanee din istorie, de 1871 MW în apropierea orei 13.
Prețul carburanților pe piața autohtonă se va afla sub o presiune constantă în perioada următoare, urmând traiectoria celui de pe piața europeană și globală, ca urmare a inflamării prețului petrolului, rezultat al conflictului israeliano-iranian. Liderul pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, a scumpit luni dimineață atât benzina, cât și motorina, cu 5 bani/l, mișcarea sa urmând a fi efectuată, așa cum ne-au obișnuit, și de ceilalți actori de pe piața internă.
Cele aproximativ 900 de mii de întreprinderi mici și mijlocii (IMM), dar și instituțiile publice, școlile sau spitalele vor fi nevoite să achite, de la 1 iulie, data la care expiră măsurile de plafonare a prețurilor la energie electrică, facturi mai mari și cu peste 50% decât în prezent, în funcție de furnizorul cu care au semnate contracte, conform datelor analizate de Profit.ro.
Liderul pieței distribuitoare de tutun, British American Tobacco (BAT), a scumpit pe 2 iunie, pentru a doua oară în acest an, pachetele de țigarete, de această dată cu 0,5 lei, după ce în ianuarie majorase prețul cu un leu. Astfel, Lucky Strike, Kent’100 și Rothmans Blue vor putea fi cumpărate cu 29,5 lei, relevă datele analizate de Profit.ro