Finanțele lucrează încă la o analiză pentru a identifica măsuri de luat în scopul diminuării cheltuielilor bugetare, astfel încât să se ajungă cu economiile la 20 de miliarde de lei la bugetul statului, potrivit unui răspuns al ministerului. Noi măsuri ar putea fi luate după ce se clarifică rotativa guvernamentală, în funcție de apetitul politicienilor, însă această temă și acțiunile rezultate din analiză ar putea rămâne, mai probabil, pentru rectificarea bugetară din vară, având în vedere că Guvernul se confruntă cu presiuni din partea sindicatelor, în special cele din educație, dar nu numai, legate de salarizare.
Cele mai multe bănci au evitat convenția, care presupune costuri de implementare.
Printre companiile luate în calcul pentru a fi subordonate noii structuri sunt unități mari și cunoscute, precum marile societăți din energie, printre puținele companii de stat cu situație financiară solidă, dar și foarte multe institute de cercetare și societăți mici.
Furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale vor trebui să îndeplinească o serie de condiții pentru a fi autorizați să opereze în România, prevede un proiect de hotărâre de Guvern pregătit de Ministerul Finanțelor. Astfel, platforma digitală a acestora va trebui să conțină informații de identificare a tuturor clienților care o accesează precum și date privind localizarea geografică a adresei IP a clientului, iar operatorul va trebui să aibă un registru electronic al deținătorilor de portofele electronice, al tranzacțiilor în care vor fi evidențiate cumpărările și vânzările de monede virtuale, pe tipuri de monede virtuale și sumele plătite/încasate sau, după caz, transferate, asociate cu informațiile de identificare ale tuturor clienților care accesează platforma digitală cu acces la distanță precum și date privind localizarea geografică a adresei IP a clientului. De asemenea, este interzis schimbul între monede virtuale și monede fiduciare și furnizarea de portofele digitale prin intermediul automatelor de schimb pentru alte persoane decât cele pentru care a fost parcursă procedura de cunoaștere a clientelei pe platforma digitală cu acces la distanță.
Cheltuielile totale cu avocați și experți ale companiei canadiene Gabriel Resources, compania-mamă a Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), în procesul de 4,4-4,8 miliarde de dolari pe care îl are cu statul român la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile (ICSID), de pe lângă Banca Mondială, se ridică la 63,96 milioane de dolari, sumă pe care reprezentanții companiei au cerut instanței să o acorde în totalitate, potrivit documentelor consultate de Profit.ro. Pe de altă parte, statul român a cheltuit de câteva ori mai puțin și cere, de asemenea, tribunalului să îi fie recunoscute și despăgubite costurile respective. În aprilie, tribunalul a anunțat că începe să lucreze la pregătirea deciziei, însă nu există un termen până la care să fie anunțată.