Sistemul informatic al ANAF a funcționat cu dificultate în ultimele săptămâni, cu întreruperi frecvente și de durată, iar o rezolvare pe termen lung a situației nu va avea loc curând, ci doar prin programele de modernizare, inclusiv de achiziție de echipamente, care ar urma să aibă loc cu finanțare prin PNRR. Sistemul "este supraaglomerat, iar personalul de la CNIF se chinuie efectiv să-l țină în viață", au declarat pentru Profit.ro surse apropiate situației. Disfuncționalitățile portalului ANAF, în contextul în care relația Fiscului cu firmele și populația a trecut preponderent în online, îngreunează activitatea obișnuită a contabililor, cum ar fi depunerea declarațiilor fiscale până pe 25, într-o lună în care, suplimentar, au termen limită și Declarația Unică, pe 25 mai, dar și bilanțurile firmelor, pe 30 mai.
Un număr mare de firme au acordat dividende pentru 2022 chiar din cursul anului, cu scopul de a beneficia de cota mai redusă.
Guvernul a împrumutat în patru luni jumătate din cât are nevoie tot anul.
Guvernul a aprobat ordonanța tăierilor de cheltuieli, prezentată de către Ministerul Finanțelor la începutul acestei săptămâni. Potrivit proiectului pus în dezbatere, tăierile de cheltuieli pregătite de către Guvern au un impact bugetar de 5,33 miliarde lei.
Un proiect pentru reducerea impozitului pe profit de la 16% la 10%, doar pe diferența rezultată în cazul în care profitul dintr-un an este mai mare decât în anul anterior, și de acordare de bonificații la plata trimestrială a impozitului pe profit și a impozitului pe venitul microîntreprinderilor, a trecut de un prim aviz important, cel al Comisiei de buget-finanțe din Senat. Proiectul este inițiat de zeci de parlamentari liberali, dar printre inițiatori nu se găsesc și parlamentari PSD sau UDMR, celelalte două partide din coaliția de guvernare.