Șeful direcției de mari contribuabili a ANAF (DGAMC), Ionuț Mișa, ar urma să fie înlocuit din funcție, potrivit unei declarații a premierului Nicolae Ciucă în ședința de Guvern. Nu este clar cum s-ar putea face acest lucru, însă, având în vedere că Mișa, în trecut ministru al Finanțelor și șef al ANAF, este funcționar public și a ocupat postul prin concurs, astfel că nu poate fi demis. În linii mari, Mișa nu poate fi demis, doar detașat pe perioadă limitată pe alt post. Potrivit informațiilor Profit.ro, noul șef al ANAF, anunțat ca interimar de către ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, are misiunea de a găsi o soluție prin codul administrativ pentru înlăturarea lui Mișa.
Date ale Direcției de mari contribuabili (DGAMC) a ANAF, analizate de Profit.ro și prezentate mai jos, arată că, în primele patru luni ale acestui an, veniturile colectate sub programul de încasări au ca sursă într-o mică măsură taxele declarate și plătite în mod obișnuit de către marile companii, problema principală fiind la taxele speciale cu care Guvernul a obținut anul trecut sume mari din sectorul energetic, dar care în prezent aduc mult mai puțin la buget. Guvernul a pus în buget că va obține 8,1 miliarde de lei, cu 8% mai mult, de la o categorie specială de taxe, denumită "Rest venituri", dar în realitate, evoluții precum scăderea prețului gazelor cu 75% (o revenire spre normal) au adus venituri mult mai mici, de numai 3,7 miliarde de lei.
Ion Cupă a fost numit de premier președinte al Autorității Vamale Române (AVR). Decizia de numire a fost publicată în Monitorul Oficial, alături de cea privind numirea Nicoletei Cîrciumaru ca președinte al ANAF. Propunerea lui Cîrciumaru pentru ANAF a fost anunțată astăzi de către ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, care nu a precizat cine va fi desemnat pentru conducerea AVR. Profit.ro a scris, citând surse apropiate situației, că șeful AVR va fi Ion Cupă.
Companiile pot beneficia de fonduri pentru digitalizare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar interesul acestora a fost până în prezent unul limitat, a declarat Cosmin Roșia, General Manager, Camera de Comerț și Industrie Brașov, la conferința EU FUNDS Profit.ro FirstBank și Visa - Finanțăm digitalizarea României - Focus Brașov - Ediția a II-a. "Vreau să întăresc mesajul de a depune proiecte indiferent de punctajul care este peste pragul minim de 50 de puncte, deoarece avem 470 de proiecte depuse din februarie, de când este deschis apelul, cu termen limită 30 iunie", a spus acesta. Reprezentantul Camerei de Comerț și Industrie Brașov a insistat asupra nevoii firmelor pentru predictibilitate în relația cu autoritățile, esențială pentru orice plan de business.
Nicoleta Cârciumaru, în prezent vicepreședinte al ANAF responsabilă de colectare, va prelua funcția de președinte al agenției, în urma demisiei lui Lucian Heiuș de la conducerea instituției. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că a propus premierului numirea lui Cîrciumaru. Potrivit unor surse din Autoritatea Vamală Română (AVR), postul de președinte al instituției, rămas vacant după demiterea lui Bogdan Mihei, ar urma să fie ocupat de Ion Cupă, din sfera PNL.