ANAF a pregătit un proiect de ordin de președinte privind procedura de determinare și regularizare a diferenței de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor care a fost redirecționată în plus față de sumele care pot fi redirecționate. Astfel, firmele care au redirecționat sume pentru efectuarea de sponsorizări și/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private, dar constată în urma unei rectificări a impozitului că au redirecționat mai mult decât aveau dreptul trebuie să declare diferența prin formularul 100 și să o achite.
Nicoleta Cîrciumaru, numită vicepreședinte al ANAF la începutul lunii mai, a apărut în discuție ca variantă a liderilor politici pentru preluarea postului de președinte al instituției, după ce șeful ANAF, Lucian Heiuș, și-a anunțat demisia, au declarat surse apropiate situației pentru Profit.ro. Colectarea de venituri la bugetul statului, principala resonsabilitate a ANAF, a înregistrat o rămânere în urmă substanțială în primele cinci luni ale acestui an, cu 8,9 miliarde de lei mai puțin față de programul stabilit de către Guvern. Situația colectării la ANAF este una dificilă, iar presiunea politică foarte mare, astfel că postul de președinte este mai puțin atractiv.
Euro a atins recent un nou maxim record. Ulterior, leul a recuperat parțial.
Deficitul bugetar a ajuns la 27,35 miliarde lei, 1,72% din PIB, pentru primele patru luni ale anului (ianuarie-aprilie), față de 16,33 miliarde lei, 1,16% din PIB, în perioada similară a anului trecut. Evoluția a fost determinată în principal de creșterea volumului de investiții cu 58%, compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale casnici și noncasnici în valoare de 3,57 miliarde lei, volumul mai mare de decontări de bunuri și servicii pentru medicamente, încetinirea ritmului de încasări ale veniturilor, precum și de influențele implementării etapei a doua a Programului Sprijin pentru România, potrivit Ministerului Finanțelor.
ANAF recomandă propriilor angajați să aibă în vedere buna-credință a contribuabililor în cazurile în care aceștia întârzie cu depunerea declarațiilor fiscale care au ca termen limită data de 25 mai, inclusiv Declarația Unică, având în vedere sincopele de funcționare ale portalului ANAF și imposibilitatea remedierii acestor sincope la timp pentru a sprijini contribuabilii în depunerea declarațiilor fiscale în termen, a transmis astăzi agenția. Profit.ro a scris în urmă cu o săptămână că sistemul informatic al ANAF funcționează cu întreruperi frecvente și de durată, iar o rezolvare pe termen lung a situației nu va avea loc curând, ci doar prin programele de modernizare, inclusiv de achiziție de echipamente, care ar urma să aibă loc cu finanțare prin PNRR. Sistemul "este supraaglomerat, iar personalul de la CNIF se chinuie efectiv să-l țină în viață", au declarat, la momentul respectiv, pentru Profit.ro surse apropiate situației.