Profit.ro a anunțat în decembrie că "Taxa de solidaritate" de 1%, gândită pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, ar lovi, dacă va fi și introdusă, în peste 330 de companii, în frunte cu Automobile Dacia, OMV Petrom, Lidl, Kaufland, Ford România, Rompetrol, Dedeman, Carrefour, aflate pe primele poziții ale ierarhiei, raportat la afacerile anuale actuale. statul urma să încaseze, pe datele de la momentul respectiv, peste 1 miliard de euro. Afacerile multor companii sunt, însă, în creștere.
Guvernul va adopta un nou calendar pentru creșterea etapizată a accizelor la produse din tutun, urmând ca în primă etapă acestea să urce din iulie cu 5,5% în cazul țigaretelor, cu 12,3% în ce privește lichidul care conține nicotină, și 35,6% pentru tutun încălzit, potrivit informațiilor Profit.ro. În ce privește pachetul de țigări, prețul ar putea crește cu 50 de bani, având în vedere practicile din trecut ale marilor companii de profil, care încearcă să evite majorări mai ample dintr-o singură mișcare, de 1 leu sau peste.
Guvernul a inițiat un proiect de lege care crea cadrul legal național privind prestarea de servicii de finanțare participativă pentru afaceri, ținând cont de faptul că până în momentul de față la nivel național nu există un act normativ care să reglementeze această activitate. Legislația este necesară pentru a transpune reglementări UE și contribuie la asigurarea la asigurarea unor condiții de concurență echitabile între furnizorii de servicii de finanțare participativă pentru afaceri în UE, conferind în același timp o protecție uniformă a investitorilor, potrivit Ministerului Finanțelor.
Împrumuturile contractate de către Guvern de la bănci, investitori și populație s-au situat la aproape 12 miliarde de lei în luna mai, iar totalul pentru primele cinci luni a ajuns la 56,4 miliarde lei, potrivit calculelor Profit.ro. Dacă adăugăm la această sumă și cele 1,94 miliarde de euro (9,6 miliarde lei) care au intrat în ianuarie în contul statului din componenta de împrumut a PNRR, împrumuturile pentru primele cinci luni ajung la 66 miliarde lei (13,35 miliarde euro). Vedeta lunii mai a fost o nouă ieșire pe extern a Guvernului, a treia din acest an, suma împrumutată fiind de 1,75 miliarde dolari.
România colectează venituri reduse la buget din cauza ineficienței aparatului fiscal, care abia acum se află într-un proces de modernizare, dar și din cauza numărului foarte mare de regimuri fiscale speciale acordate de către politicieni unor categorii de venituri, în timp ce unui angajat statul îi ia prin impozit și contribuții peste 40% din ce câștigă.