Numărul de salariați activi este de 5,71 milioane, potrivit datelor furnizate Profit.ro de către Inspecția Muncii. Dintre aceștia, 4,5 milioane de angajați sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat. În ce privește contractele active, numărul acestora este de 6,7 milioane, în contextul în care un salariat poate avea mai mult de un singur contract.
Autoritatea Vamală Română (AVR) are în derulare procedura de achiziție a 17 scanere de mare capacitate, inclusiv scanere mobile, dar și a unor scanere mobile de dimensiuni mai reduse, de nivelul unei dube, a declarat, pentru Profit.ro, președintele AVR, Bogdan Mihei. În ce privește angajarea de personal din sursă externă, acesta a afirmat că numărul posturilor scoase la concurs a fost redus la 80, după ce Vama și-a acoperit o bună parte din necesarul de personal de suport prin transfer de la alte instituții. Cei 80 de noi lucrători vamali sunt necesari în mare parte la regionala București, mai ales la portul Constanța.
La nivelul ANAF juriștii au stabilit că prevederile intrate în vigoare de la 1 martie privind reincriminarea ca penală a faptei de reținere și nevirare a unor contribuții și impozite, se aplică obligațiilor pentru luna martie, care au devenit scadente cel mai devreme la data de 25 aprilie inclusiv, potrivit informațiilor Profit.ro. Având în vedere perioada de grație de 60 de zile în care poate fi făcută plata cu termen depășit, termenul de la care ANAF ar urma să inițieze automat sesizări penale este 26 iunie. Eventuale modificări legislative, care să introducă la nivelul ANAF o analiză a situației firmei înainte de sesizarea penală, par tot mai puțin probabile pe măsură ce timpul trece.
Bugetul a înregistrat un deficit de 16,33 miliarde lei în primele patru luni, în scădere față de deficitul de 20,7 miliarde lei înregistrat la aceeași perioadă a anului 2021. Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut (PIB), deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,5 puncte procentuale pe primele patru luni ale anului 2022 față de aceeași perioadă a anului 2021, de la 1,75% din PIB la 1,23% din PIB, a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor. Evoluția este explicată de creșterea veniturilor totale cu 0,86 puncte procentuale din PIB - influențată în principal de încasările din TVA, alte impozite pe bunuri și servicii și venituri nefiscale, în timp ce cheltuielile bugetare au înregistrat un avans 0,34 puncte procentuale din PIB - preponderent pe seama cheltuielilor cu asistența socială.
România se va retrage din Banca Internațională de Investiții (BII) și Banca Internațională de Cooperare Economică (BICE), două bănci de dezvolare care au legătură cu Rusia, în contextul sancțiunilor impuse de UE și alte state Rusiei, prevăd două proiecte de lege adoptate de Guvern, la propunerea Ministerului Finanțelor. Autoritățile notează riscul de insolvență în cazul ambelor instituții de credit, din cauza retragerii mai multor state membre și a retrogradării ratingurilor, deși nu pot evalua un impact financiar în ce privește expunerea României și activitățile celor două bănci.