Guvernul a inițiat un proiect de lege care vizează majorarea amenzilor aplicate în cazurile în care autovehiculele circulă pe drumurile naționale fără rovinietă valabilă. Potrivit executivului, numărul cazurilor în care s-au aplicat sancțiuni pentru lipsa rovinietei a crescut de peste două ori comparativ cu situația din 2015 și a ajuns la 734.143 în anul 2021.
Guvernul a pregătit un proiect de ordonanță de urgență pentru diminuarea arieratelor a zece companii din industria de apărare. Scopul este redresarea activității, având în vedere importanța strategică a acestor companii, și menținerea potențialului capacităților de producție pentru apărare. Companiile sunt Uzina Mecanică București, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Automecanică Moreni, Metrom, Tohan, Fabrica de Pulberi Făgăraș, Pirochim Victoria, Uzina Mecanică Sadu, Carfil și Fabrica de Arme Cugir.
Execuția bugetului general consolidat pentru primele două luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 9,51 miliarde lei în scădere față de deficitul de 12,76 miliarde lei înregistrat la aceeași perioadă a anului 2021, a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor. Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut, deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,35 puncte procentuale pe primele două luni ale anului 2022 față de aceeași perioadă a anului 2021, de la 1,08% din PIB la 0,72% din PIB. Date în acest sens au fost anunțat încă de miercuri de ministrul Finanțelor; Adrian Câciu, care a afirmat, fără să dea alte detalii, că deficitul bugetar pentru ianuarie-februarie s-a redus cu 0,4 puncte procentuale față de anul trecut. Pe baza afirmației ministrului, se putea calcula nivelul deficitului.
Ministerul Finanțelor a admis, într-un document analizat de Profit.ro, că a renunțat la propunerea de reducere temporară, cu 50%, a nivelului accizelor la carburanți, "o ipoteză de lucru care nu mai este de actualitate la acest moment". Potrivit unui document analizat de Profit.ro, Finanțele au ajuns la concluzia că o astfel de reducere a accizei ar încălca legislația europeană, în timp ce exista și riscul ca scăderea accizei să nu se reflecte și într-o scădere a prețului la pompă. Într-o conferință de presă recentă, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, unul dintre reprezentanții PSD care au susținut propunerea, a spus "Nu mai comentez, înțeleg că cineva a spus că a tranșat această situație". Ministrul a făcut, probabil, referire la declarațiile președintelui PNL, Florin Cîțu, care a afirmat, recent, că reducerea accizei nu se mai află pe masa coaliției de guvernare.
ANAF a înghețat fondurile și resursele economice ale entităților TMK ARTROM SA, TMK ASSETS SRL și TMK EUROPE GMBH, controlate, în mod indirect prin intermediul entității TMK STEEL HOLDING UNITED (CY), de către o persoana fizică aflată pe lista de sancțiuni dispuse la nivelul Uniunii Europene. TMK deține în România producătorul de țevi TMK Artrom Slatina, cu peste 1.400 de angajați în 2020, și producătorul de oțel TMK din Reșița, cu peste 740 de angajați. Totodată, la solicitarea SC TMK Artrom SA a fost acordată derogare pentru efectuarea de plăți esențiale pentru continuarea activității comerciale a societății, respectiv plata drepturilor salariale ale angajaților, plăți către furnizori și instituții de credit.