Deputații liberali au pregătit un proiect de lege care va introduce o impozitare mult mai avantajoasă în cazul pensiilor administrate privat (Pilonul II), facultative (Pilonul III) și ocupaționale, în cazul în care sumele sunt plătite beneficiarilor sau moștenitorilor acestora ca plată unică sau prin plăți eșalonate. Măsura ar trebui să încurajeze populația să economisească prin intermediul pensiilor facultative, având în vedere că cele de la Pilonul II, deși li se aplică această facilitate, sunt obligatorii.
Proiectul pus în dezbatere în urmă cu o lună de către Ministerul Finanțelor și care îmbunătățește semnificativ legislația prin care a fost reincriminată fapta de reținere fără virare la buget a unor contribuții și impozite, este blocat, au declarat surse apropiate situației pentru Profit.ro. Finanțele intenționau să adopte rapid această modificare, necesară în opinia specialiștilor în fiscalitate, însă proiectul nu a primit aviz pozitiv de la Ministerului Justiției, în circuitul ministerial. Ministerul spune că a avizat cu celeritate proiectul, încă din 4 martie, fără a preciza dacă avizul a fost pozitiv sau negativ. Un aviz consultativ, dat în termen, nu poate bloca un proiect. La finalul lunii februarie proiectul a fost aprobat în Comisia de Dialog Social și se anticipa o trecere rapidă prin Guvern. Timpul este, însă, tot mai puțin, având în vedere că sesizările penale ar urma să apară abia după 60 de zile de la prima scadență nerespectată după data de 1 martie.
Guvernul pregătește acordarea unei indemnizații din partea statului de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut în Legea bugetului, angajaților care au contractele individuale de muncă suspendate temporar din inițiativa angajatorilor, ca urmare a conflictului din Ucraina. Ar beneficia de această prevedere și angajații companiilor care au fondurile sau resursele economice blocate prin ordin emis de președintele ANAF, deci firme asupra cărora au fost aplicate sancțiuni.
Programul Național de Investiții "Anghel Saligny" va finanța în total proiecte de 65,5 miliarde de lei, prevede un proiect de ordonanță de urgență. În prezent, limita maximă pentru încheierea de contracte de finanțare prin acest program este de 50 miliarde lei, dar valoarea maximă a programului a fost pregătită să urce la la 55,5 miliarde de lei. Pe lângă cele 5,5 miliarde lei pe care Guvernul le pregătise în plus pentru proiecte ale autorităților locale care nu au prins finanțare UE pentru racordarea la rețeaua de gaze, vrea să acorde acum încă 10 miliarde de lei pentru drumuri județene, drumuri de interes local, drumuri comunale și/sau drumuri publice din interiorul localităților, precum și variante ocolitoare ale localităților.
Ministerul Finanțelor caută soluții împreună cu Ministerul Afacerilor Interne și ANAF pentru a rezolva cât mai rapid problema alocării de NIF (Număr de Identificare Fiscală) ucrainenilor care se angajează în România, potrivit informațiilor Profit.ro. În lipsa NIF, chiar dacă au un contract de muncă încheiat, angajatorul nu poate declara și plăti la ANAF prin declarația 112 (D112) obligațiile pentru aceștia, cea mai importantă fiind contribuția la sănătate, în baza căreia ucrainenii care s-au refugiat în România devin asigurați în sistemul medical. De la declanșarea războiului din Ucraina, în România s-au angajat aproape 500 de ucraineni.