ANAF a lansat procedurile pentru achiziția a 40 de mașini noi, destinate parcului auto al instituției. ANAF are un parc auto destul de numeros, dar multe dintre mașini sunt destul de vechi. valoarea totală a contractului ar ajunge la 2,6 milioane lei fără TVA (3,1 milioane lei cu TVA), dar ANAF intenționează să înlocuiască 40 de mașini uzate prin Programul de stimulare a înnoirii parcului auto, ceea ce i-ar da acces la finanțări nerambursabile din Fondul de Mediu de până la 9.000 de lei pe mașină. Aceste sume ar urma să se scadă din prețul final.
Statul a împrumutat de la bănci și investitori prin vânzarea de obligațiuni 4,7 miliarde de lei în martie, o lună dificilă, în care dobânzile au continuat să urce, iar BNR a considerat că este necesar să transmită un semnal de încredere pieței de titluri de stat. Cu cele 4,7 miliarde de lei, totalul pentru primele trei luni a ajuns la 37,3 miliarde lei. În cazul în care sunt luate în calcul și cele 1,94 miliarde de euro (9,6 miliarde lei) care au intrat în ianuarie în contul statului din componenta de împrumut a PNRR, împrumuturile pentru primele trei luni ajung la suma de 46,9 miliarde lei (9,48 miliarde euro).
Din informațiile Profit.ro, la nivelul Guvernului nu a fost luată, încă, o decizie dacă de la 1 ianuarie 2024 lucrătorii din construcții să redevină contributori la Pilonul II, cu doar 1%, sau scutirea de 3,75% să fie extinsă la 4,75%.
ANAF a dispus blocarea mai multor acreditive (scrisori de credit) emise de banca de stat EximBank în beneficiul a două companii controlate de oligarhi ruși aflați pe lista persoanelor sancționate de UE din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Astfel, ANAF a blocat un acreditiv pentru suma de 1,6 milioane dolari emis de EximBank în beneficiul entității Metaloinvest Trading AG, controlată indirect de Alisher Usmanov. Un alt ordn ANAF vizează acreditive în valoare cumulată de 3,13 milioane euro emise de EximBank în beneficiul entității MMK Metalurji Sanayi Ticaret Ve Liman Isletmeciligi AS, controlată indirect de Viktor Rashnikov.
Sistemul de sănătate se confruntă cu provocări fără precedent cauzate de pandemie, dar și de factori cunoscuți, precum îmbătrânirea populației, creșterea poverilor bolilor cronice și subfinanțarea cronică, a arătat Alina Culcea, președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), la Profit Health.forum. Probleme persistă, însă, și pentru industria farmaceutică, având în vedere că, până la momentul la care un tratament de ultimă generație poate ajunge la pacienții români, companiile farmaceutice încă așteaptă în medie peste 800 de zile de la aprobarea de către Agenția Europeană a Medicamentului.